Sposób przygotowania:
Czeski gulasz piwny z zasmażaną kapustą
Gulasz: Podsmażamy skórkę z boczku z łyżką masła klarowanego. Mięso kroimy w dużą kostkę i mieszamy z łyżką mąką i słodką papryką tak, aby pokryła całe mięso, a następnie przesmażamy kilka minut. Dodajemy piórka cebuli i plasterki czosnku. Podlewamy piwem oraz wodą tak aby przykryła mięso. Dodajemy ziele angielski i liść laurowy i dusimy na wolnym ogniu do miękkości mięsa (około godziny) od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Mieszamy łyżkę maki z pól szklanki wody i wlewamy przez sitko do gulaszu. Serwujemy gorący z dodatkiem zasmażanej kapusty i placków ziemniaczanych lub knedlików. Kapusta: Cebule pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na maśle ze smalcem. Dodać poszatkowaną kapustę i dalej smażyć na wolnym ogniu prze około 8-10 minut. Wymieszać łyżkę mąki z niepełna szklanką wody. Wlać do kapusty przez sitko stale mieszając. Doprawić do smaku świeżo mielonym czarnym pieprzem i kminkiem Placki ziemniaczane: Ziemniaki ścieramy na małych oczkach razem z cebulami. Mocno odciskamy sok z przetartej masy (najlepiej ścisnąć w dłoni i wycisnąć). Dodajemy tyle mąki, żeby scaliła placki i doprawiamy solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Smażymy na oleju na złoto z obu stron.