Kasja1986

Kasja1986

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Kulajda czeska zupa grzybowa

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Sezon grzybowy już w pełni dlatego polecam pyszną zupę grzybową. Przepis pożyczyłam od naszych czeskich sąsiadów.

Kulajda czeska zupa grzybowa

Składniki:

Kulajda czeska zupa grzybowa

 

  • 3 łyżki masła
  • około półtora litra rosołu lub bulionu warzywnego
  • 3 ziemniaki
  • sól morska
  • mielony kminek
  • cebula
  • 300 - 500 g świeżych grzybów leśnych
  • mielony kolorowy pieprz
  • szklanka kwaśnej wiejskiej śmietany
  • łyżka octu u mnie z białego wina
  • szczypta cukru
  • świeże zioła (koperek, szczypiorek, pietruszka, seler naciowy)
  • opcjonalnie 4 jajka lub 4 kromki ulubionego pieczywa

Sposób przygotowania:

Kulajda czeska zupa grzybowa
Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę i grzyby. Solimy i pieprzymy do smaku. Do grzybów dolewamy letnią wodę, dodajemy pokrojone ziemniaki sól i kminek. Dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 30 minut. Do zupy dolewamy śmietanę. Doprawiamy octem, cukrem i ziołami. Rozlewamy na talerze podajemy z jajkiem w koszulce, jajkiem ugotowanym na półmiękko lub po prostu ze świeżym pieczywem. Wersję dodatków pozostawiam do wyboru wedle własnego smaku i gustu.