js28

js28

Starszy Kucharz
[Przepisów: 40]

Gulasz piwny

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Doskonały z knedlikami czeskimi

Gulasz piwny

Składniki:

Gulasz piwny

 

  • 50 dag mięsa wieprzowego (łopatka)
  • 1 łyżka czerwonej papryki – raczej łagodnej
  • 2 duże cebule
  • 50 ml oleju
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 butelka piwa jasnego
  • 1 kromka razowego chleba
  • sól
  • pieprz czarny mielony

 

Sposób przygotowania:

Gulasz piwny
Mięso umyć i osuszyć, pokroić w kostkę i oprószyć papryką. Cebule obrać, pokroić w grubą kostkę i zrumienić na oleju. Dodać mięso. Stale mieszając smażyć około 10 minut. Potem posypać kminkiem, wlać połowę piwa, przykryć i dusić na małym ogniu 45 minut. Następnie wkruszyć drobno chleb razowy i dolać resztę piwa. Gotować jeszcze ok. 15 minut. Doprawić solą i pieprzem.