Sposób przygotowania:
Gulasz węgierski na czerwonym winie
1. Cebulę obrałam i posiekałam, paprykę oczyściłam z nasion i pokroiłam w kostkę (niezbyt małą), chili pozbawiłam nasion i drobniutko pokroiłam.
2. Marchewkę i łodygę selera pokroiłam w półplasterki.
3. Na rozgrzanym oleju zeszkliłam cebulę i dodałam pozostałe warzywa. Smażyłam chwilę, mieszając.
4. Kawałki wołowiny wymieszałam w mące i dorzuciłam do warzyw.
5. Następnie dodałam wszystkie trzy sproszkowane papryki, przecier pomidorowy, gałkę muszkatołową i mieszałam do zagotowania.
6. Następnie doprawiłam sosem worcestershire ( można zastąpić maggi, ale to nie dokładnie to samo), solą i pieprzem. Dodałam krojone pomidory i bulion.
7. Kiedy wszystko ponownie się zagotowało, zmniejszyłam ogień i dusiłam około 2,5 godziny.
8. Podałam z plackami ziemniaczanymi, ale pasują też kopytka, ziemniaczki deptane, kus kus, kluseczki kładzione i po węgiersku - pajda chleba! Smacznego!
2. Marchewkę i łodygę selera pokroiłam w półplasterki.
3. Na rozgrzanym oleju zeszkliłam cebulę i dodałam pozostałe warzywa. Smażyłam chwilę, mieszając.
4. Kawałki wołowiny wymieszałam w mące i dorzuciłam do warzyw.
5. Następnie dodałam wszystkie trzy sproszkowane papryki, przecier pomidorowy, gałkę muszkatołową i mieszałam do zagotowania.
6. Następnie doprawiłam sosem worcestershire ( można zastąpić maggi, ale to nie dokładnie to samo), solą i pieprzem. Dodałam krojone pomidory i bulion.
7. Kiedy wszystko ponownie się zagotowało, zmniejszyłam ogień i dusiłam około 2,5 godziny.
8. Podałam z plackami ziemniaczanymi, ale pasują też kopytka, ziemniaczki deptane, kus kus, kluseczki kładzione i po węgiersku - pajda chleba! Smacznego!