haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Gulasz węgierski na czerwonym winie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Gulasz tradycyjnie podawany był w gospodach (tzw. czardach) przy cygańskiej muzyce. Gotowany w kociołkach, oprócz mięsa obowiązkowo zawierał paprykę i pomidory. Mój gulasz ugotowałam na czerwonym winie i wyszedł pysznie! Nie sposób go nie pokochać!

Gulasz węgierski na czerwonym winie Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Gulasz węgierski na czerwonym winie

 

  • 400 g wołowiny gulaszowej
  • 50 g maki
  • 1 cebula
  • 1 zielona papryka
  • 1 marchewki
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanej papryki wędzonej
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanej papryki ostrej
  • 1 papryczka chili medium
  • 1 łodyga selera
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 200 ml bulionu
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 3 łyżki sosu worcestershire (zbliżony smakiem jest sos maggi, ale to nie to samo)
  • olej do smażenia
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Gulasz węgierski na czerwonym winie
1. Cebulę obrałam i posiekałam, paprykę oczyściłam z nasion i pokroiłam w kostkę (niezbyt małą), chili pozbawiłam nasion i drobniutko pokroiłam.

2. Marchewkę i łodygę selera pokroiłam w półplasterki.

3. Na rozgrzanym oleju zeszkliłam cebulę i dodałam pozostałe warzywa. Smażyłam chwilę, mieszając.

4. Kawałki wołowiny wymieszałam w mące i dorzuciłam do warzyw.

5. Następnie dodałam wszystkie trzy sproszkowane papryki, przecier pomidorowy, gałkę muszkatołową i mieszałam do zagotowania.

6. Następnie doprawiłam sosem worcestershire ( można zastąpić maggi, ale to nie dokładnie to samo), solą i pieprzem. Dodałam krojone pomidory i bulion.

7. Kiedy wszystko ponownie się zagotowało, zmniejszyłam ogień i dusiłam około 2,5 godziny.

8. Podałam z plackami ziemniaczanymi, ale pasują też kopytka, ziemniaczki deptane, kus kus, kluseczki kładzione i po węgiersku - pajda chleba! Smacznego!
Gulasz węgierski na czerwonym winie
Tradycyjnie gulasz na Węgrzech musi zawierać paprykę.
Gulasz węgierski na czerwonym winie
Warzywa oczyszczamy i kroimy w kostkę lub półplasterki.
Gulasz węgierski na czerwonym winie
Cebule podsmażamy na oleju i dodajemy pozostałe warzywa.
Gulasz węgierski na czerwonym winie
Mięso mieszamy z maka i dorzucamy do warzyw.
Gulasz węgierski na czerwonym winie
Ważny składnik - czerwone wino - dodajemy na końcu i dusimy około 2,5 godziny.