Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Mielone zapiekane na plasterkach cukinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Brak Ci pomysłu na danie obiadowe, chcesz zaskoczyć rodzinę? Oto przepis dla Ciebie. Kotlety mielone na plasterkach cukinii przykryte pomidorem z serem a to wszystko pieczone w piekarniku. Wypróbuj koniecznie.

Mielone zapiekane na plasterkach cukinii

Składniki:

Mielone zapiekane na plasterkach cukinii

 

Sposób przygotowania:

Mielone zapiekane na plasterkach cukinii

I

Mielone zapiekane na plasterkach cukinii
Przygotowanie wszystkich składników na przygotowanie masy mięsnej.

1. Mięso mielone przekładam do miski, wbijam jajko, wsypuję paprykę ostrą, majeranek, bułkę tartą, sól. Czosnek oraz cebulę obieram, drobno kroję, dodaję do mięsa. Następnie wyrabiam masę mięsną.

II

Mielone zapiekane na plasterkach cukinii
przygotowanie cukinii, myjemy i kroimy w plasterki, następnie układamy na blaszce.

2. Cukinie kroję w plasterki, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

III

Mielone zapiekane na plasterkach cukinii
formowanie kotletów z masy mięsnej i układanie na cukinii.

3. Z masy mięsnej robię małe kotleciki i układam na każdym plasterku cukinii.
4. Następnie piekę w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180°C.

IV

5. Po tym czasie wyjmuję kotlety z piekarnika, na każdym kotlecie układam plasterek pomidora, a wierzch posypuję serem żółtym startym na tarce o dużych oczkach. Ponownie wykładam do piekarnika na 10 minut

V

6. Kotlety gotowe, przed podaniem posypuję posiekanym szczypiorkiem, podaję z surówką oraz ziemniakami.
7. Smacznego.