Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Gulasz polonez

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Nie masz pomysłu na obiad, polecam gulasz z pieczarkami w aromatycznym sosie, którego przygotowanie jest banalnie proste. Idealni pasują do dania kopytka lub kluski śląskie.

Gulasz polonez

Składniki:

Gulasz polonez

 

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 1 kg pieczarek
  • 1 cebula
  • 4 łyżki ketchupu pikantnego
  • 3 łyżki musztardy
  • Olej do smażenia
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

Gulasz polonez

I

Gulasz polonez
Przygotowanie mięsa, mięso kroimy w kostkę, doprawiamy sola i smażymy na rozgrzanym oleju.

1. Mięso myję, osuszam, kroję w kostkę i smażę na rozgrzanym oleju. Mięso doprawiam papryką słodką oraz solą. Podlewam wodą i gotuję do chwili, kiedy mięso będzie miękkie.

II

Gulasz polonez
Przygotowanie sosu pieczarkowego, cebule kroimy, grzyby kroimy, dodajemy ketchup, musztardę i smażymy.

2. Cebule obieram, drobno kroję i smażę na większej patelni. Do cebuli dodaję umyte, pokrojone pieczarki w plasterki. Smażę dziesięć minut i doprawiam pieprzem oraz solą. Następnie dodaję ketchup i musztardę, Chwilkę smażę i sos łączę z mięsem.

III

3. Gulasz gotowy, podaję z kopytkami lub kluskami śląskim.
4. Smacznego.