Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1283]

Gulasz meksykański

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Gulasz meksykański- idealna propozycja na obiad dla całej rodziny. Warto go przygotować, bo jest przepyszny, Gulasz zdecydowanie poprawia mi humor, kiedy głodna wracam z pracy.

Gulasz meksykański

Składniki:

Gulasz meksykański

 

  • 800g karkówki wieprzowej,
  • 1 cebula,
  • 200g pieczarek,
  • 1 czerwona papryka,
  • 300g mrożonej mieszanki warzywnej meksykańskiej,
  • 1,5 litra wody,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej,
  • 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • oliwa,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Gulasz meksykański
1. Karkówkę kroję w kostkę. Cebulę obieram i kroję w małą kosteczkę. Na oliwie podsmażam mięso razem z cebulą. Dodaję mąkę i papryki mielone. Mieszam. Mięso zalewam wodą. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie i kminek. Gotuję około godziny.

2. Pieczarki kroję w półplasterki i podsmażam na oliwie. Dodaję do gulaszu. Paprykę kroję w kostkę. Dodaję do mięsa razem z mieszanką meksykańską. Gotuję około 20 minut. Następnie dodaję koncentrat pomidorowy. Razem gotuję przez około 10 minut. Gulasz doprawiam do smaku solą, pieprzem i majerankiem.