Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Gulasz - segedyński

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Przepis podejrzałam kilka lat temu w programie telewizyjnym Roberta Makłowicza

Gulasz - segedyński

Składniki:

Gulasz - segedyński

 

  • 60 dag wieprzowiny ( chuda łopatka )
  • 30 dag kiszonej kapusty ( jeśli za kwaśna to przepłukać )
  • 2 cebule
  • 1 litr wody
  • 1 kostka bulionu wołowego Knorra
  • 1 kostka mięsna Winiary
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki ( słodkiej )
  • 1 ząbek czosnku
  • ¾ szklanki kwaśnej śmietany
  • sól
  • pieprz mielony
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki oleju

 

Sposób przygotowania:

Gulasz - segedyński
Mięso oczyścić z błonek i pokroić w dużą kostkę , cebule w piórka .Na patelni rozgrzać smalec i zeszklić cebulę .Następnie dodać do niej mięso i obsmażyć na rumiano. Posypać papryką , kminkiem , szczyptą soli . Wrzucić roztarty czosnek. Podlać szklanką wody i chwilę dusić. Przełożyć do rondla. Wlać resztę wody ..Dodać kostkę mięsna i bulionową . Dusić 40 minut. Dodać pokrojoną kiszoną kapustę i gotować jeszcze godzinę. Doprawić do smaku .Zmieszać mąkę z olejem i zagęścić nią gulasz .Zagotować. Śmietanę rozrobić z odrobiną gorącego sosu od gulaszu i dodać do gulaszu bezpośrednio przed podaniem ( już nie podgrzewać . Wymieszać .