Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Szegediner, gulasz segedyński

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pożywna węgierska potrawa, czyli kiszona kapusta z kawałkami mięsa ozdobiona kleksem kwaśnej śmietany.

Szegediner, gulasz segedyński Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szegediner, gulasz segedyński

 

Sposób przygotowania:

Szegediner, gulasz segedyński
Mięso wieprzowe myjemy dokładnie, osuszamy ręcznikiem kuchennym, a następnie kroimy w kostkę. Cebulkę po obraniu z łupinek kroimy w drobniutką kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podduszamy na nim cebulkę. Następnie dodajemy mięso i całość dusimy pod przykryciem dodając w międzyczasie posiekany lub roztarty czosnek oraz wędzoną paprykę. W garnku zagotowujemy bulion, dodajemy do niego zawartość patelni i dusimy około 30 minut. Kapustę kroimy, jeśli jest zbyt kwaśna możemy ją przelać wodą i dodajemy po odciśnięciu do gotującego się mięsa. Całość dusimy jeszcze 1- 1,5 godziny. Pod koniec gotowania doprawiamy gulasz solą oraz pieprzem, dodajemy również przecier paprykowy. Podajemy z kwaśną śmietaną.
Szegediner, gulasz segedyński
Na patelni podduszamy wieprzowinę z cebulką.
Szegediner, gulasz segedyński
Po podsmażeniu mięso łączymy z bulionem i gotujemy.
Szegediner, gulasz segedyński
Do mięsa dodajemy pokrojoną kapuste kiszoną.
Szegediner, gulasz segedyński
Na koniec gulasz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przecierem.