Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1394]

Gulasz w delikatnym sosie śmietanowo-pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 300
         
ocena: 0/5 głosów: 0

To bardzo prosta propozycja na szybki obiad, który sprawdzi się na co dzień i od święta. Mięciutkie, chude mięso idealnie komponuje się z delikatnym sosem.

Gulasz w delikatnym sosie śmietanowo-pomidorowym

Składniki:

Gulasz w delikatnym sosie śmietanowo-pomidorowym

 

  • około 500 g szynki wieprzowej (można użyć innego mięsa)
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • sól
  • mąka do obtaczania
  • olej

Dodatkowo:

  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 500 ml bulionu (lub wody z 1 łyżeczką domowej vegety)
  • natka pietruszki/koperek

Ponadto:

  • 3 łyżki śmietany 12-18 %
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania:

Gulasz w delikatnym sosie śmietanowo-pomidorowym

Mięso:

Gulasz w delikatnym sosie śmietanowo-pomidorowym
Podsmażone mięso powinno być delikatnie zarumienione.

Umyte i osuszone mięso należy pokroić na większą kostkę i dokładnie oprószyć przyprawami, a następnie w mące.
Mięso zarumienić z każdej strony na odrobinie oleju i przełożyć do garnka, w którym będzie gotował się gulasz.

Reszta składników:

Gulasz w delikatnym sosie śmietanowo-pomidorowym
Proporcje warzyw można dowolnie zmodyfikować i dodać swoje ulubione.

Na tłuszczu po mięsie zeszklić posiekaną cebulę z czosnkiem.
Całość przełożyć szynki, dodać pokrojone marchewki, listki laurowe oraz ziele angielskie.
Wszystko razem zalać bulionem lub wodą.

Gotowanie:

Gulasz w delikatnym sosie śmietanowo-pomidorowym
Od czasu do czasu gulasz należy przemieszać.

Gulasz należy dusić pod przykryciem do miękkości mięsa.
Na końcu dodać natkę pietruszki lub/i koperek.

Sos:

Gulasz w delikatnym sosie śmietanowo-pomidorowym
Gulasz należy doprawić według własnego smaku.

Śmietanę połączyć z koncentratem pomidorowym i dodać do gulaszu.
Całość doprawić do smaku i gotować do momentu - aż sos zgęstnieje.