Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Gulasz węgierski

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Gorąco polecam!

Gulasz węgierski

Składniki:

Gulasz węgierski

 

  • 1kg,.wołowiny na gulasz,
  • 85dag.kapusty kiszonej,
  • 1kg.cebuli,
  • 3ząbki czosnku,
  • 1\2kg.czerwonej papryki,
  • 200ml.bulionu wołowego z kostki,
  • 8dag.smalcu,
  • 250ml.kwaśnej śmietany,
  • 1łyżka cukru,
  • 1łyżka słodkiej papryki,
  • 1łyżeczka ostrej papryki,
  • 2łyżki majeranku,
  • 1pęczek koperku,
  • 1łyżeczka białego octu winnego,
  • sól i pieprz

 

Sposób przygotowania:

Gulasz węgierski
Cebulę pokroić w dużą kostkę,czosnek w plasterki,mięso w kostkę.W rondlu rozgrzać smalec,wrzucić mięso i cebulę,zrumienić.Dodać czosnek,cukier i papryki w proszku,dołożyć kapustę kiszoną,przyprawić solą,pieprzem,wlać bulion,przykryć i dusić na małym ogniu około 1i1\2godz. Czerwoną paprykę pokroić w kostkę,włożyć do gulaszu,przykryć i dusić jeszcze 45min,na 5min.przed końcem gotowania,dodać majeranek,przyprawić solą i pieprzem.Koperek posiekać,wymieszać ze śmietaną i octem,przyprawić.Gulasz podawać przybrany kleksem z przygotowanej śmietany i z ziemniakami.