Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Gulasz wieprzowo-warzywny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tym wspaniałym gulaszem śmiało można poczęstować w święta swoich gości. Jest syty,kolorowy i bardzo smaczny.

Gulasz wieprzowo-warzywny Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Gulasz wieprzowo-warzywny

 

  • 1,5 kg szynki wieprzowej
  • 30 dag pieczarek
  • 3 marchewki
  • 3 cebule
  • 1 papryka żółta
  • 2 papryki czerwone
  • 20 dag świeżej białej kapusty
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 5 łyżek oleju
  • 3 rosołki drobiowe
  • dodatkowo:
  • pieprz czarny,sól,vegeta, maggi w płynie, majeranek,papryka czerwoną w proszku,3-4 ziarenka

Sposób przygotowania:

Gulasz wieprzowo-warzywny

Przygotowanie mięsa:

Gulasz wieprzowo-warzywny
Przyprawione mięso odstawiamy do lodówki na 3 godz.

Mięso myjemy i osuszamy. Kroimy w kostkę. Przyprawiamy przyprawą do mięsa, czosnkiem granulowanym, pieprzem,vegetą.

Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 3 godz.

Obsmażanie mięsa:

Gulasz wieprzowo-warzywny
Mięso obsmażyć na rozgrzanym oleju

Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju . Obsmażyć mięso z każdej strony.

Przygotowanie warzyw i pieczarek:

Gulasz wieprzowo-warzywny
Obraną marchew kroimy w grubsze plasterki

Cebulkę obrać. Pokroić w półplasterki. Udusić na oleju pozostałym z mięsa. Marchew obieramy i kroimy w plasterki. Paprykę myjemy,przelewamy i usuwany gniazda nasienne. Kroimy w grubsze paski.

Kapustę szatkujemy dość grubo.

Pieczarki oczyszczamy i kroimy na ćwiartki- dusimy na pozostałym oleju.

Sporządzanie gulaszu:

Gulasz wieprzowo-warzywny
Do gotującego się gulaszu dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy 5 min.

W dużym garnku gotujemy 3 l wody z kostkami rosołowymi. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy.

Do gotującego się wywaru dodajemy podsmażone mięso. Gdy jest już prawie miękkie dodajemy podduszoną cebulę,pieczarki.

Chwilę później dodajemy marchew,kapustę a pod sam koniec paprykę. Wszystko gotujemy do miękkości.

Następnie dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy jeszcze 5 min. Następnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem, maggi,tabasco , papryką w proszku. Zagotowujemy mieszając.

Podajemy gorący z pieczywem.


Tagi:

danie gulasz