Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Gulasz wieprzowo-drobiowy z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 22

Gulasz z wieprzowej szynki i piersi z kurczaka z dodatkiem cebuli i pokrojonych w półplasterki pieczarek.

Gulasz wieprzowo-drobiowy z pieczarkami

Składniki:

Gulasz wieprzowo-drobiowy z pieczarkami

 

  • 30 dkg szynki wieprzowej
  • olej do smażenia
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 2 łyżeczki przyprawy do mięs
  • szczypta mielonego ziela angielskiego
  • 1/3 łyżeczki mielonego kminku
  • sól do smaku
  • 2 kostki mięsne
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 4 duże pieczarki
  • 1 czubata łyżka pszennej mąki
  • 50 ml śmietany kremówki

Sposób przygotowania:

Gulasz wieprzowo-drobiowy z pieczarkami

Etap 1

Gulasz wieprzowo-drobiowy z pieczarkami
Pokrojona w kostkę szynka rumieniona na oleju.

Szynkę pokroić w kostkę, zrumienić na oleju.

Etap 2

Gulasz wieprzowo-drobiowy z pieczarkami
Pokrojona cebula i przyprawy dodane do szynki.

Dodać do niej pokrojoną w kostkę cebulę, trochę soli, paprykę, przyprawę do mięs, kminek i ziele angielskie. Chwilę razem podsmażać.

Etap 3

Gulasz wieprzowo-drobiowy z pieczarkami
Woda i kostki mięsne dodane do mięsa z cebulą.

Do mięsa wlać szklankę wody, dodać kostki mięsne. Dusić na małym ogniu pod przykryciem 40-45 minut.

Etap 4

Gulasz wieprzowo-drobiowy z pieczarkami
Pokrojone mięso z kurczaka dodane do szynki.

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, dodać do szynki, podsmażyć.

Etap 5

Gulasz wieprzowo-drobiowy z pieczarkami

Dodać pokrojone w półplasterki pieczarki, podsmażyć. Wlać 1,5 szklanki wody, zagotować. Gotować ok. 10-15 minut.

Etap 6

Gulasz wieprzowo-drobiowy z pieczarkami

Mąkę rozmieszać z 1/2 szklanki zimnej wody i śmietaną.

Etap 7

Gulasz wieprzowo-drobiowy z pieczarkami

Zawiesiną zagęścić gulasz. W razie potrzeby doprawić do smaku jeszcze odrobiną soli.