ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Wieprzowo dyniowy gulasz

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wieprzowo dyniowy gulasz jest bardzo szybkim, łatwym i jednocześnie sycącym, odżywczym daniem jednogarnkowym na jesienne dni, gulasz również można zjeść na ciepłą kolację z pieczywem.

Wieprzowo dyniowy gulasz Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wieprzowo dyniowy gulasz

 

Sposób przygotowania:

Wieprzowo dyniowy gulasz
Świeżą łopatkę pokroić w kostkę, na oleju zrumienić mięso, dodać pokrojoną cebulę i podsmażać z 3 minuty mieszając co jakiś czas.

Dodać pokrojoną w kostkę obraną dynię, paprykę, ząbki czosnku, przyprawę do wieprzowiny, paprykę ostrą w proszku, podsmażać z 5 minut mieszając co jakiś czas.

Wlać wodę i pod przykryciem gotować do miękkości mięsa.

Śmietanę wymieszać z solą morską, mąką kukurydzianą, wlać do wywaru i mieszając do zagęszczenia sosu zagotować, na koniec wsypać koperek, użyłam zamrożony posiekany pachnący latem koperek.

Podawać z czym się lubi: ziemniaki, kasza, ryż, makaron, pieczywo.
Wieprzowo dyniowy gulasz.
Najlepszy jest garnek, który nie przypala dna.
Wieprzowo dyniowy gulasz.
Jak garnek nie ma pokrywki to nakryć talerzem.
Wieprzowo dyniowy gulasz.
Można dodać mąkę pszenną, żytnią, ziemniaczaną.