Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Gulasz wieprzowy po chorwacku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Podawać z ziemniakami.

Gulasz wieprzowy po chorwacku

Składniki:

Gulasz wieprzowy po chorwacku

 

  • 50 dag łopatki wieprzowej
  • 60 dag selera korzeniowego
  • 3 średnie cebule
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Gulasz wieprzowy po chorwacku
Karkówkę umyć i osuszyć. Pokroić w grubą kostkę. W rondlu rozgrzać tłuszcz. Przesmażyć na nim mięso na złoty kolor. Dodać obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dalej smażyć do "zeszklenia" cebuli. Posolić i popieprzyć. Seler obrać, umyć i pokroić na małe kawałki. Dodać do mięsa i dusić do miękkości ok. 30 min. W miarę potrzeby podlewając małymi ilościami wody. Z mąki i masła przyrządzić zasmażkę. Rozprowadzić sosem spod duszenia mięsa. Całość połączyć i wymieszać.