ajo

ajo

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 353]

Gulasz wieprzowy wg ajo

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Gulasz tradycyjny z nutką warzywną

Gulasz wieprzowy wg ajo Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Gulasz wieprzowy wg ajo

 

  • 0,5 kg mięsa z szynki wieprzowej lub chudej łopatki
  • 2 duże cebule
  • 0,5 marchewki
  • kawałek pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka wegety
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 listek laurowy
  • pieprz
  • mąka (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Gulasz wieprzowy wg ajo
Mięso umyć, wytrzeć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę (wielkość wg uznania i upodobań).
Na małej patelni podsmażyć pokrojoną w małą kostkę cebulę. Na drugiej, dużej patelni mocno rozgrzać olej i wrzucić pokrojone mięso. Obsmażyć na złoty kolor, następnie zmniejszyć ogień i dodać pozostałe składniki: podduszoną wcześniej cebulę, startą na tarce na dużych oczkach marchewkę i cieniutko pokrojonego pora. Całość zalać gorącą wodą ( tak aby przykryć mięso). Dodajemy przyprawy (poza koncentratem, którym dodajemy po ok. 0,5 h duszenia).
Całość dusimy pod przykryciem ok. 1,5 h, od czasu do czasu mieszając i w razie potrzeby dolewając gorącej wody. Na koniec, jeśli sos nie będzie odpowiednio gęsty, dodać łyżkę mąki, rozdrobnionej z odrobiną wody.
Gulasz podawać z kaszą, ryżem, makaronem lub ziemniakami.
Smacznego :)
Gulasz wieprzowy wg ajo
Ważne aby kupić odpowiednie, chude mięsko do gulaszu
Gulasz wieprzowy wg ajo
Jednym z sekretów dobrego gulaszu jest odpowiednio długie duszenie