Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Gulasz wieprzowy z fasolką szparagową i suszonymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne połączenie składników sprawia, że prosty gulasz smakuje rewelacyjnie. idealna propozycja na szybki obiad.

Gulasz wieprzowy z fasolką szparagową i suszonymi

Składniki:

Gulasz wieprzowy z fasolką szparagową i suszonymi

 

Dodatkowo:

  • olej

Opcjonalnie:

  • 1-2 łyżki mąki do zagęszczenia sosu

Sposób przygotowania:

Gulasz wieprzowy z fasolką szparagową i suszonymi

Przygotowanie warzyw:

Gulasz wieprzowy z fasolką szparagową i suszonymi
Można użyć też zielonej fasolki. Ja uwielbiam żółtą.

Fasolkę należy umyć i podcinać z niej końce. Następnie każdą z nich przekroić na 2-3 części.
Natomiast pomidory pokroić w paseczki.

Mięso:

Gulasz wieprzowy z fasolką szparagową i suszonymi
Rodzaj mięsa to wybór indywidualny. Ja użyłam karkówki.

Mięso należy umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.
Następnie delikatnie natrzeć odrobiną soli i papryką w proszku.
Tak przygotowane przełożyć na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i delikatnie obsmażyć.
Mięso przełożyć o garnka.

Gulasz:

Gulasz wieprzowy z fasolką szparagową i suszonymi
Sos nie musi być koniecznie zagęszczony.

Do mięsa dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, pomidory, listki laurowe, bazylię i ziele angielskie.
Całość zalać wodą (tak, aby przykryła zawartość garnka), wymieszać i dusić do miękkości na małym ogniu.
(Potrwa to około 40-45 minut - w zależności od rodzaju mięsa.)
Po 10 minutach gotowania dodać fasolkę szparagową.
(Można wcześniej, ale ja wolę, gdy fasolka nie jest rozgotowana.)
Gotowy gulasz należy doprawić do smaku.
Sos można zagęścić odrobiną mąki.


Tagi:

dania gulasze