Sposób przygotowania:
Gulasz wieprzowy na czerwonym winie a`la Igraszki
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy smalec i obsmażamy na nim na złoty kolor mięso. Cebulę kroimy w pól plasterki, marchewkę obieramy i każdą kroimy na 4, tak przygotowane warzywa dodajemy do zarumienionego mięsa i smażymy około 5 minut (tak aby marchewka nabrała złotego koloru ).
Po tym czasie do mięsa dodajemy ząbki czosnku, prawdziwki, świeży tymianek i rozmaryn i wszystko podlewamy winem i bulionem, przykrywamy i dusimy około 45 minut.
Po tym czasie do mięsa dodajemy pomidory (pozbawione skorki i gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę ) i pokrojoną w kostkę paprykę i dusimy (już bez przykrycia ) kolejne 30 minut. W tym czasie nadmiar płynów powinien odparować i sos powinien zgęstnieć (jeśli nie odparowujemy go do porządanej przez nas gęstości.
Doprawiamy go do smaku solą i pieprzem. Serwujemy z plackami ziemniaczanymi, knedlami, kluskami śląskimi lub bagietką, smacznego.
Po tym czasie do mięsa dodajemy ząbki czosnku, prawdziwki, świeży tymianek i rozmaryn i wszystko podlewamy winem i bulionem, przykrywamy i dusimy około 45 minut.
Po tym czasie do mięsa dodajemy pomidory (pozbawione skorki i gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę ) i pokrojoną w kostkę paprykę i dusimy (już bez przykrycia ) kolejne 30 minut. W tym czasie nadmiar płynów powinien odparować i sos powinien zgęstnieć (jeśli nie odparowujemy go do porządanej przez nas gęstości.
Doprawiamy go do smaku solą i pieprzem. Serwujemy z plackami ziemniaczanymi, knedlami, kluskami śląskimi lub bagietką, smacznego.