Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 246]

Leczo z piersią z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczne, zdrowe i pożywne danie. Warto zrobić zwłaszcza teraz gdy są dostępne i świeże warzywa. Dodatek mięsa powoduje, że może to być obiad jednodaniowy

Leczo z piersią z kurczaka

Składniki:

Leczo z piersią z kurczaka

 

Sposób przygotowania:

Leczo z piersią z kurczaka
Pierś z kurczaka opłukać, pokroić w kostkę i zamarynować. Pozostawić na noc w lodówce. Z fasolki szparagowej obciąć końcówki, pokroić na kawałki około 2 cm. Marchew obrać opłukać i pokroić w kostkę.

Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić. Cukinię i bakłażan pokroić w grubą kostkę. Z papryki usunąć środek i pokroić w kostkę. Marchew i fasolkę obgotować na półmiękko. Cukinie i bakłażan podsmażyć. Pomidory udusić na maśle.

Pierś z kurczaka podsmażyć na tłuszczu. Wszystkie składniki przełożyć do garnka, zalać wodą do zanurzenia, dodać przyprawy i poddusić około 15 minut. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w łyżce wody i dodać do garnka. Dodać łyżkę ketchupu.

Zagotować i gotowe.