madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Gulasz wieprzowy z leśnymi grzybami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Rozpoczął się u mnie sezon grzybowy, dlatego nie mogę się oprzeć aby nie pojawiły się w moich daniach :)

Gulasz wieprzowy z leśnymi grzybami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gulasz wieprzowy z leśnymi grzybami

 

Sposób przygotowania:

Gulasz wieprzowy z leśnymi grzybami
Mięso z łopatki myjemy i kroimy na kawałki. Przyprawiamy papryka, sola i mielonym czarnym pieprzem. Na patelni rozgrzewamy cztery łyżki margaryny i wrzucamy mięso, smażymy do momentu, aż nabierze ładnego brązowego koloru. Cebule obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Następnie podsmażamy na 2 łyżkach oleju i 2 łyżkach margaryny z dodatkiem mielonego kminku. Przekładamy do zrumienionego mięsa, podlewamy czerwonym winem i dusimy na wolnym ogniu, aż mięso będzie na pół miękkie. Grzyby dokładnie oczyszczamy i kroimy na kawałki. Następnie podsmażamy na 1 łyżce oleju z dodatkiem czosnku obranego i przeciśniętego przez praskę. Gdy mięso będzie prawie miękkie dodajemy podsmażone grzyby oraz suszone grzyby, podlewamy woda i doprawiamy vegetą. Dusimy, aż wszystko będzie miękkie. Na sam koniec zagęszczamy maka wymieszana z trochę wody i doprawiamy keczupem.
Gulasz wieprzowy z leśnymi grzybami
Pokrojone mięso przyprawiamy do smaku solą pieprzem i papryką
Gulasz wieprzowy z leśnymi grzybami
Podsmażamy razem z pokrojoną w kostkę cebulką
Gulasz wieprzowy z leśnymi grzybami
Oczyszczone i pokrojone grzyby podsmażamy
Gulasz wieprzowy z leśnymi grzybami
Całość dusimy aż składniki będą całkowicie miękkie