Alis17

Alis17

Starszy Kucharz
[Przepisów: 29]

Gulasz wieprzowy z ogórkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 657
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszna potrawa dla smakoszy mięsa.

Gulasz wieprzowy z ogórkami

Składniki:

Gulasz wieprzowy z ogórkami

 

  • 600 g wieprzowej karkówki bez kości
  • 250 g cebuli
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1/4 litra soku pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • ząbek czosnku
  • sól
  • 150 g ogórków konserwowych

Sposób przygotowania:

Gulasz wieprzowy z ogórkami
Mięso kroimy na 3-centymetrowe kawałki, a obraną cebulę w grubą kostkę. Mięso podsmażamy na rozgrzanym oleju, następnie dodajemy cebulę i smażymy 2 minuty. Mięso i cebulę zdejmujemy z ognia i mieszamy z papryką. Do potrawy stopniowo dolewamy soku pomidorowego i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Obrany czosnek rozgniatamy, mieszamy z solą i dodajemy do mięsa. Gulasz przyprawiamy majerankiem i dusimy pod przykryciem. Na minutę przez końcem duszenia do gulaszu dodajemy pokrojone w paski lub kostkę ogórki. Potrawę doprawiamy do smaku i podajemy. Potrawa dobrze smakuje z gotowanymi ziemniakami lub makaronem. Idealna będzie również do niej zielona sałata zielona sałata wymieszana z listkami szczawiu lub rzeżuchą. Smacznego!