Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Gulasz wieprzowy z papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Gulasz wieprzowy z papryką i papryczkę chilli jest bardzo sycący i rozgrzewający. W sam raz na chłodne dni.

Gulasz wieprzowy z papryką

Składniki:

Gulasz wieprzowy z papryką

 

  • 1/2 kg mięsa wieprzowego bez kości
  • 10 dag boczku
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 cebula
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki
  • 100 ml śmietany
  • 1 papryka czerwona
  • papryczka chilli
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Gulasz wieprzowy z papryką
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, boczek pokroić w drobniejszą kosteczkę. Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na rozgrzanym smalcu, dodać boczek i lekko podsmażyć. Mięso oprószyć solą i pieprzem, dodać do boczku, zrumienić, podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem do miękkości. Do pół miękkiego mięsa wsypać pokrojoną w kostkę paprykę, posiekaną papryczkę chilli i dusić do miękkości. Koncentrat pomidorowy wymieszać ze śmietaną i mąką, połączyć z mięsem, przyprawić do smaku solą i pieprzem, zagotować.