kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1389]

Gulasz wieprzowy z pieczarkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na smaczny gulasz. Przygotowany z mięsa wieprzowego i pieczarek w sosie pomidorowym. Polecam.

Gulasz wieprzowy z pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gulasz wieprzowy z pieczarkami

 

  • 50 dag łopatki wieprzowej
  • 250 g pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 1/2 szkl wody
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • słodka papryka do smaku

Sposób przygotowania:

Gulasz wieprzowy z pieczarkami
Mięso myjemy i osuszamy, kroimy w dużą kostkę i posypujemy solą i pieprzem, mieszamy i odstawiamy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę.
Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy mięso, obsmażamy i dokładamy cebulę i czosnek.
Smażymy około 5 minut i wlewamy gorącą wodę.
W międzyczasie pieczarki obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki, dokładamy do mięsa.
Gotujemy do miękkości i na samym końcu dodajemy koncentrat pomidorowy, słodką paprykę i doprawiamy do smaku.
Gulasz wieprzowy z pieczarkami
Pokrojone w kostkę mięso oprószamy przyprawami.
Gulasz wieprzowy z pieczarkami
Mięso przesmażoną razem z cebulą i czosnkiem.
Gulasz wieprzowy z pieczarkami
Obrane ze skórki i pokrojone w plasterki pieczarki.
Gulasz wieprzowy z pieczarkami
Pokrojone pieczarki dodajemy do smażonego mięsa i cebuli.