Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Pomidorowe curry z krewetkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Uwielbiam krewetki w każdej postaci. Tym razem przygotowałam je w orientalnej potrawce curry. Potrawkę podałam z ryżem basmati.

Pomidorowe curry z krewetkami

Składniki:

Pomidorowe curry z krewetkami

 

  • 300 g krewetek tygrysich
  • 200 g ryżu basmati
  • 1 cebula
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 300 g passaty pomidorowej
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 1 szklanka bulionu - gotowanego na pancerzach krewetek lub warzywnego
  • olej kokosowy
  • łyżeczka liści curry
  • 1/2 łyżeczki kozieradki
  • łyżka przyprawy curry
  • czosnek granulowany
  • ostra papryka mielona
  • suszona trawa cytrynowa
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Pomidorowe curry z krewetkami

ETAP 1:

Pomidorowe curry z krewetkami
Paprykę, cebulę, liście curry i kozieradkę smażymy na oleju kokosowym

Papryki myjemy, kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, smażymy na nim cebulę, paprykę, liście curry i kozieradkę.

ETAP 2:

Pomidorowe curry z krewetkami
Dodajemy mleko kokosowe, passatę pomidorową i bulion

Dodajemy mleko kokosowe, bulion i passatę pomidorową oraz przyprawy: curry, ostrą paprykę mieloną, czosnek granulowany, trawę cytrynową, sól i pieprz. Podgrzewamy, aż sos się nieco zagęści.

ETAP 3:

Pomidorowe curry z krewetkami
Do potrawki wrzucamy krewetki, gotujemy ok. 3-5 minut

W międzyczasie przygotowujemy krewetki - obieramy je z pancerzyków, usuwamy jelitka, oprószamy solą.
Krewetki wrzucamy do sosu, gotujemy 3-5 minut.
Potrawkę doprawiamy do smaku.

ETAP 4:

Pomidorowe curry z krewetkami
Potrawkę łączymy z ugotowanym ryżem basmati

W międzyczasie gotujemy ryż, który dodajemy do potrawki i podgrzewamy przez chwilę razem.