Sposób przygotowania:
Pomidorowe curry z krewetkamiETAP 1:
Papryki myjemy, kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, smażymy na nim cebulę, paprykę, liście curry i kozieradkę.
ETAP 2:
Dodajemy mleko kokosowe, bulion i passatę pomidorową oraz przyprawy: curry, ostrą paprykę mieloną, czosnek granulowany, trawę cytrynową, sól i pieprz. Podgrzewamy, aż sos się nieco zagęści.
ETAP 3:
W międzyczasie przygotowujemy krewetki - obieramy je z pancerzyków, usuwamy jelitka, oprószamy solą.
Krewetki wrzucamy do sosu, gotujemy 3-5 minut.
Potrawkę doprawiamy do smaku.
ETAP 4:
W międzyczasie gotujemy ryż, który dodajemy do potrawki i podgrzewamy przez chwilę razem.