Sposób przygotowania:
Pęczotto z suszonymi grzybami i boczkiemETAP 1:
Grzyby namaczamy w wodzie, a następnie kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w tej samej wodzie, w której się moczyły.
ETAP 2:
Boczek kroimy w cienkie paseczki. Cebulę kroimy w kostkę. Tymianek myjemy, siekamy.
Boczek smażymy na patelni. Na wytopionym z boczku tłuszczu podsmażamy cebulę, następnie dodajemy grzyby. Podsmażamy, dodajemy sól, pieprz i tymianek.
ETAP 3:
Dodajemy pęczak, smażymy ok. 3-5 minut. Następnie porcjami dodajemy bulion - kolejną porcję wlewamy wtedy, gdy kasza wchłonie poprzednią. Podgrzewamy ok. 30 minut, aby kasza była miękka.
ETAP 4:
Danie doprawiamy solą i pieprzem, rozkładamy na talerze. Każdą porcję posypujemy startym parmezanem.