kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Bigos z suszoną żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczny bigos, który przygotowałam z kiszonej i słodkiej kapusty oraz marchewki. Z dodatkiem mięsa, wędliny i boczku oraz suszonej żurawiny. Polecam.

Bigos z suszoną żurawiną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bigos z suszoną żurawiną

 

  • 1,30 kg białej kapusty
  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • 4 l wody
  • 30 dag karkówki
  • 60 dag kość z karkówki
  • 6 średnich marchewek
  • 150 g boczku parzonego
  • 20 dag wędliny salami
  • 2 cebule
  • 6 łyżek oleju
  • 2 garście suszonej żurawiny
  • 6 listków laurowych
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 10 ziarenek pieprzu
  • 3 łyżki z czubkiem koncentratu pomidorowego
  • 1,5 łyżki soli
  • 1 łyżka płaska pieprzu
  • 1 łyżka z dużym czubkiem ziół prowansalskich

Sposób przygotowania:

Bigos z suszoną żurawiną
Do dużego garnka wlewamy 3 l wody i zagotowujemy. W międzyczasie myjemy i obieramy marchewki, kroimy w kostkę. Białą kapustę czyścimy i kroimy na drobno. Do gotującej wody wkładamy umyte mięso i kość z karkówki. Gotujemy przez 1 godzinę i zbieramy szumowiny. W tym czasie obieramy cebulę i kroimy w kostkę, Boczek i wędlinę również kroimy w kostkę. 
Do garnka dokładamy pokrojoną kapustę i marchewki, listki laurowe, ziarenka pieprzu i ziele angielskie.
Do drugiego garnka wlewamy resztę wody i wkładamy pokrojoną kiszoną kapustę, gotujemy do miękkości.
Ugotowane mięso i kość wyjmujemy z garnka. Mięso oddzielamy od kości. Mięso kroimy na mniejsze kawałki. 
Na rozgrzanym oleju przesmażamy pokrojone mięso, kiełbasę, cebulę, boczek. Wkładamy do gotującego się bigosu razem z suszoną żurawiną.
Do ugotowanego bigosu dokładamy kiszoną kapustę, koncentrat pomidorowy, przyprawy. Gotujemy razem przez około 10 minut.
Bigos z suszoną żurawiną
Mięso z karkówki i kość myjemy i odsączamy z wody.
Bigos z suszoną żurawiną
Kapustę kroimy na drobno, marchewkę w kostkę.
Bigos z suszoną żurawiną
Kiszoną kapustę przekładamy na deskę i kroimy.
Bigos z suszoną żurawiną
Na patelni przesmażoną mięso, boczek, wędlinę, cebulę.

Tagi:

bigos danie