Sposób przygotowania:
Bigos z suszoną żurawiną
Do dużego garnka wlewamy 3 l wody i zagotowujemy. W międzyczasie myjemy i obieramy marchewki, kroimy w kostkę. Białą kapustę czyścimy i kroimy na drobno. Do gotującej wody wkładamy umyte mięso i kość z karkówki. Gotujemy przez 1 godzinę i zbieramy szumowiny. W tym czasie obieramy cebulę i kroimy w kostkę, Boczek i wędlinę również kroimy w kostkę.
Do garnka dokładamy pokrojoną kapustę i marchewki, listki laurowe, ziarenka pieprzu i ziele angielskie.
Do drugiego garnka wlewamy resztę wody i wkładamy pokrojoną kiszoną kapustę, gotujemy do miękkości.
Ugotowane mięso i kość wyjmujemy z garnka. Mięso oddzielamy od kości. Mięso kroimy na mniejsze kawałki.
Na rozgrzanym oleju przesmażamy pokrojone mięso, kiełbasę, cebulę, boczek. Wkładamy do gotującego się bigosu razem z suszoną żurawiną.
Do ugotowanego bigosu dokładamy kiszoną kapustę, koncentrat pomidorowy, przyprawy. Gotujemy razem przez około 10 minut.
Do garnka dokładamy pokrojoną kapustę i marchewki, listki laurowe, ziarenka pieprzu i ziele angielskie.
Do drugiego garnka wlewamy resztę wody i wkładamy pokrojoną kiszoną kapustę, gotujemy do miękkości.
Ugotowane mięso i kość wyjmujemy z garnka. Mięso oddzielamy od kości. Mięso kroimy na mniejsze kawałki.
Na rozgrzanym oleju przesmażamy pokrojone mięso, kiełbasę, cebulę, boczek. Wkładamy do gotującego się bigosu razem z suszoną żurawiną.
Do ugotowanego bigosu dokładamy kiszoną kapustę, koncentrat pomidorowy, przyprawy. Gotujemy razem przez około 10 minut.