anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Gulasz wołowy z cukinią i fasolką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 20

Gulasz wołowy z dużą ilością różnorodnych warzyw, to pomysł na dużo tańszą i mniej kaloryczną wersję klasycznego gulaszu.

Gulasz wołowy z cukinią i fasolką

Składniki:

Gulasz wołowy z cukinią i fasolką

 

  • wołowina bez kości /antrykot/ - ½ kg
  • czerwona papryka - 1 szt.
  • cukinia – 1 szt.
  • żółta fasolka szparagowa - 100 g
  • przecier pomidorowy – 1 łyżka
  • papryczka chili – 1 szt.
  • duża cebula - 1 szt.
  • czosnek - 4 ząbki
  • olej – 2 łyżki
  • słodka papryka w proszku - 2 łyżeczki
  • kminek – ½ łyżeczki
  • sól – do smaku
  • pieprz czarny – do smaku
  • bulion wołowy – 3 szk.

Sposób przygotowania:

Gulasz wołowy z cukinią i fasolką

ETAP 1:

Gulasz wołowy z cukinią i fasolką
Wołowina obsmażona na silnie rozgrzanej patelni.

Warzywa oczyścić, opłukać i pokroić.

Mięso opłukane i pokrojone w grubą kostkę dokładnie osuszyć ręcznikami kuchennymi. Obsmażyć na silnie rozgrzanym oleju na patelni i przełożyć do garnka.

ETAP 2:

Gulasz wołowy z cukinią i fasolką
Cebulę obrać, opłukać i pokroić w kostkę.

Na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Pod koniec smażenia dodać rozgniecione ząbki czosnku.

ETAP 3:

Gulasz wołowy z cukinią i fasolką
Cukinię opłukać, osuszyć i pokroić na kawałki.

Całość przełożyć do garnka z mięsem. Wlać 2 szklanki gorącego bulionu wołowego i dusić pod przykryciem na średnim ogniu.

Gdy mięso zmięknie dodać fasolkę szparagową, cukinię, czerwoną paprykę i chili. Wlać pozostały bulion, dodać kminek, słodk,ą paprykę, sól i pieprz do smaku i dalej dusić.

ETAP 4:

Gulasz wołowy z cukinią i fasolką
Garnek z gulaszem zdjąć z ognia i doprawić do smaku.

Po chwili dodać przecier pomidorowy, zamieszać i dalej dusić.

Gdy mięso i warzywa są miękkie garnek zdjąć z ognia i jeśli jest taka konieczność, to gulasz ponownie doprawić do smaku.


Tagi:

gulasz mięso