Sposób przygotowania:
Polędwiczki wieprzowe po amsterdamsku
► Makaron ugotować, przełożyć na cedzak, przelać zimną wodą i wymieszać z 50 g. startego sera. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
► Sos śmietanowy: w naczyniu wymieszać śmietanę z bulionem, winem i solidnie doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Doprowadzić do wrzenia i krótko gotować.
► Poledwicę wieprzową pokroić w plastry o grubości 2 cm i doprawić solą, pieprzem i obficie majerankiem. Na patelni na rozgrzanym maśle, podsmażyć polędwiczki z obu stron. Następnie wyjąć z patelni i umieścić na makaronie w naczyniu żaroodpornym.
► Na całość wylać sos – śmietanowy. Na wierzchu ułożyć szynkę i posypać startym serem. Wstawić do rozgrzanego piekarniku i zapiekać przez około 20 munut w 200C / Termoobieg /, ser musi mieć złotożółtą chrupką skórkę.
► Sos śmietanowy: w naczyniu wymieszać śmietanę z bulionem, winem i solidnie doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Doprowadzić do wrzenia i krótko gotować.
► Poledwicę wieprzową pokroić w plastry o grubości 2 cm i doprawić solą, pieprzem i obficie majerankiem. Na patelni na rozgrzanym maśle, podsmażyć polędwiczki z obu stron. Następnie wyjąć z patelni i umieścić na makaronie w naczyniu żaroodpornym.
► Na całość wylać sos – śmietanowy. Na wierzchu ułożyć szynkę i posypać startym serem. Wstawić do rozgrzanego piekarniku i zapiekać przez około 20 munut w 200C / Termoobieg /, ser musi mieć złotożółtą chrupką skórkę.