Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 366]

Polędwiczki wieprzowe po amsterdamsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polędwiczki wieprzowe to delikatne mięso w swojej strukturze, żeby go nie zepsuć trzeba uważać z tłuczkiem, najlepiej pocięte na kawałki mięso rozklepać dłonią.

Polędwiczki wieprzowe po amsterdamsku Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Polędwiczki wieprzowe po amsterdamsku

 

  • 900 g polędwicy wieprzowej
  • tłuszcz do smażenia (masło / 40 g.)
  • 300 g makaronu wstęgowego (Bandnudeln)
  • 200 g gotowanej szynki (pokroić w paski)
  • ser (starty / 200 g.)
  • przyprawy: sól / pieprz

 

  • Sos śmietanowy:
  • słodka śmietana (18% / 400 ml)
  • 250 ml bulionu (cielęcy)
  • białe wino (wytrawne)
  • majeranek
  • przyprawy: sól / pieprz

Sposób przygotowania:

Polędwiczki wieprzowe po amsterdamsku
► Makaron ugotować, przełożyć na cedzak, przelać zimną wodą i wymieszać z 50 g. startego sera. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.

► Sos śmietanowy: w naczyniu wymieszać śmietanę z bulionem, winem i solidnie doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Doprowadzić do wrzenia i krótko gotować.

► Poledwicę wieprzową pokroić w plastry o grubości 2 cm i doprawić solą, pieprzem i obficie majerankiem. Na patelni na rozgrzanym maśle, podsmażyć polędwiczki z obu stron. Następnie wyjąć z patelni i umieścić na makaronie w naczyniu żaroodpornym.

► Na całość wylać sos – śmietanowy. Na wierzchu ułożyć szynkę i posypać startym serem. Wstawić do rozgrzanego piekarniku i zapiekać przez około 20 munut w 200C / Termoobieg /, ser musi mieć złotożółtą chrupką skórkę.
Polędwiczki wieprzowe po amsterdamsku
Na całość wylać sos – śmietanowy, wierzch obłożyć szynkę i posypać startym serem.
Polędwiczki wieprzowe po amsterdamsku
Następnie polędwiczki wyjąć z patelni i umieścić na makaronie w naczyniu żaroodpornym.
Polędwiczki wieprzowe po amsterdamsku
Na patelni na rozgrzanym maśle, podsmażyć polędwiczki z obu stron.
Polędwiczki wieprzowe po amsterdamsku
Makaron ugotować, przelać zimną wodą, wymieszać z startym serem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Polędwiczki wieprzowe po amsterdamsku
Polędwiczki pokroić w plastry o grubości 2 cm i doprawić solą, pieprzem i obficie majerankiem.
Polędwiczki wieprzowe po amsterdamsku
Polędwiczki opłukać w zimnej bieżącej wodzie, wytrzeć do sucha i oczyścić z otaczających błonek.