Sposób przygotowania:
Dorsz Eli zapiekany z pieczareczkami w śmietanieprzygotowanie dorsza
Rybę pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć przyprawą do ryb, solą i pieprzem do smaku. Jajka wybić na talerz i rozbełtać widelcem.
Na drugi talerz wysypać bułkę tartą. dorsza maczać w jajku i panierować w bułce tartej.
Na patelni rozgrzać olej obsmażyć rybę na złoty kolor przełożyć do naczynia żaroodpornego.
przygotowanie pieczarek
Malutkie pieczarki oczyścić. Cebulę obrać z łupinek i drobno pokroić.
Na patelni roztopić masło, dodać pieczarki, cebulę, doprawić do smaku solą, pieprzem i usmażyć. Pieczarki rozłożyć na rybie.
przygotowanie zalewy
Śmietanę wlać do do garnka, wbić jajka, dodać pokruszone kosteczki cebulki i czosnku, doprawić solą, pieprzem.
przygotowanie zalewy cd
Składniki zalewy zmiksować. Powstałym sosem zalać pieczarki.
przygotowanie zapiekanki
Ser żółty zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i posypać zapiekankę. Na czynie włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 35 minut aż ser się zrumieni.
Zapiekankę rybną można podawać na ciepło i na zimno. Smacznego!