eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Dorsz Eli zapiekany z pieczareczkami w śmietanie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapiekłam panierowanego dorsza z malutkimi pieczarkami przesmażonymi z cebulą i zalanymi śmietaną z jajkami i przyprawami.

Dorsz Eli zapiekany z pieczareczkami w śmietanie

Składniki:

Dorsz Eli zapiekany z pieczareczkami w śmietanie

dorsz

pieczarki

zalewa

dodatki

  • 150 g sera żółtego edamski

Sposób przygotowania:

Dorsz Eli zapiekany z pieczareczkami w śmietanie

przygotowanie dorsza

Dorsz Eli zapiekany z pieczareczkami w śmietanie
Dorsza panierować, usmażyć i przełożyć do naczynia do zapiekania.

Rybę pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć przyprawą do ryb, solą i pieprzem do smaku. Jajka wybić na talerz i rozbełtać widelcem.

Na drugi talerz wysypać bułkę tartą. dorsza maczać w jajku i panierować w bułce tartej.

Na patelni rozgrzać olej obsmażyć rybę na złoty kolor przełożyć do naczynia żaroodpornego.

przygotowanie pieczarek

Dorsz Eli zapiekany z pieczareczkami w śmietanie
Obrane pieczarki i cebulę usmażyć na maśle.

Malutkie pieczarki oczyścić. Cebulę obrać z łupinek i drobno pokroić.

Na patelni roztopić masło, dodać pieczarki, cebulę, doprawić do smaku solą, pieprzem i usmażyć. Pieczarki rozłożyć na rybie.

przygotowanie zalewy

Dorsz Eli zapiekany z pieczareczkami w śmietanie
Do śmietany dodać jajka,pokruszone kosteczki, sól i pieprz.

Śmietanę wlać do do garnka, wbić jajka, dodać pokruszone kosteczki cebulki i czosnku, doprawić solą, pieprzem.

przygotowanie zalewy cd

Dorsz Eli zapiekany z pieczareczkami w śmietanie
Składniki sosu zmiksować i wlać do pieczarek.

Składniki zalewy zmiksować. Powstałym sosem zalać pieczarki.

przygotowanie zapiekanki

Dorsz Eli zapiekany z pieczareczkami w śmietanie

Ser żółty zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i posypać zapiekankę. Na czynie włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 35 minut aż ser się zrumieni.

Zapiekankę rybną można podawać na ciepło i na zimno. Smacznego!


Tagi:

ryba danie dorsz