migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1184]

Gulasz wołowy z papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny gulasz wołowy z dodatkiem papryki. Danie to wymaga trochę czasu bo mięso trzeba długo dusić ale za to smak wynagradza wszystko.

Gulasz wołowy z papryką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gulasz wołowy z papryką

 

Sposób przygotowania:

Gulasz wołowy z papryką
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Mięso pokroić w niedużą kostkę. Pokrojone mięso oprószyć mąką, strzepać jej nadmiar.

Następnie na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju zrumienić lekko cebulę i przełożyć do garnka.

Potem obsmażyć kawałki mięsa. Również przełożyć do garnka. Całość zalać gorącą woda tak aby dobrze przykryło mięso. Dodać listki laurowe, angielskie ziele, słodką i wędzoną paprykę oraz paprykę ostrą wedle smaku.

Całość dusić na średnim ogniu do miękkości. Co jakiś czas przemieszać i dolewać wodę, która odparowała. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w średnią kostkę.

Gdy mięso będzie już miękkie dodać pokrojoną paprykę. Całość doprawić solą i pieprzem.

Dusić jeszcze aż papryka zmięknie. Jeśli gulasz będzie zbyt rzadki można go odparować lub zagęścić jeszcze odrobiną mąki.

Gotowy gulasz podawać z dowolnymi dodatkami, u mnie kasza jęczmienna i ogórki w zalewie gyros.
Gulasz wołowy z papryką
Mięso pokroić w niedużą kostkę. Pokrojone mięso oprószyć mąką, strzepać jej nadmiar.
Gulasz wołowy z papryką
Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju zrumienić lekko cebulę i przełożyć do garnka.
Gulasz wołowy z papryką
Potem obsmażyć kawałki mięsa. Również przełożyć do garnka.
Gulasz wołowy z papryką
Gdy mięso będzie już miękkie dodać pokrojoną paprykę. Całość doprawić solą i pieprzem. Dusić jeszcze aż papryka zmięknie.