Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Węgierski gulasz wołowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Smaczny, aromatyczny, pikantny gulasz z wołowiny. Bardzo ładnie się prezentuje i równie dobrze smakuje.

Węgierski gulasz wołowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Węgierski gulasz wołowy

 

  • cebula 3 szt
  • masło 2-3 łyżki
  • pręga wołowa 1 kg
  • olej do smażenia
  • rosół 1 litr
  • papryka czerwona 2 szt
  • czosnek ząbki 2 ząbki
  • Pomidory krojone z puszki 2 puszki
  • koncentrat pomidorowy 2-3 łyżki
  • fasola czerwona z puszki 1 puszka
  • papryka ostra mielona 1 łyżeczka
  • sól do smaku
  • Pieprz czarny
  • papryka słodka mielona 1 łyżeczka
  • chili pieprz cayenne 1/3 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Węgierski gulasz wołowy
Kroimy cebulę w grubą kostkę, wrzucamy na roztopione na patelni masło. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy, aż cebula się zeszkli. Przekładamy do garnka.

Mięso dokładnie oczyszczamy i kroimy w grubą kostkę. Wrzucamy na rozgrzany olej i podsmażamy na dużym ogniu. Następnie też przekładamy do garnka. Zalewamy mięso rosołem i gotujemy przez około półtorej godziny pod przykryciem.

Dodajemy do gulaszu pomidory z puszki, pokrojoną w paski paprykę, odsączoną fasolę i koncentrat. Przyprawiamy do smaku i dusimy jeszcze przez 15 minut.

Podajemy z kleksem jogurtu naturalnego.
Węgierski gulasz wołowy
Cebulę kroimy w grubą kostkę, dodajemy czosnek
Węgierski gulasz wołowy
Pokrojone w grubą kostkę mięso podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu
Węgierski gulasz wołowy
Przekładamy mięso i cebulę do garnka, zalewamy rosołem
Węgierski gulasz wołowy
Dodajemy pokrojoną w paski czerwoną paprykę