SUPERPRZEPIS

Jesienny gulasz wołowy z dynią i cukinią

  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Jesienny gulasz wołowy z dynią i cukinią Więcej zdjęć (5)

Klasyka w trochę lżejszej wersji, bo do tradycyjnego gulaszu wołowego dodałam jesiennych warzyw, a więc dyni i cukinii. Starta cukinia smacznie zagęściła sos, a jednocześnie nie dodała mu kalorii.

Składniki:

Jesienny gulasz wołowy z dynią i cukinią

 

Sposób przygotowania:

Jesienny gulasz wołowy z dynią i cukinią
Cebulę obrać, umyć, posiekać w drobną kostkę i usmażyć na rozgrzanym oleju. Następnie dodać mięso pokrojone w grubą kostkę i obsmażyć na dużym ogniu. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, liść laurowy i kminek. Do obsmażonego mięsa dolać trochę bulionu i dusić pod przykryciem 15 minut.

Dolać kolejną porcję bulionu, aby mięso było nim przykryte i dusić około 30 minut na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie.

Dodać dynię pokrojoną w kostkę i dusić kolejne 10 minut. Jedną cukinię pokroić w plasterki i dodać do rondla z mięsem.

Doprawić do smaku papryką słodką i ostrą, pieprzem i solą. Ewentualnie dolać nieco bulionu lub wody i całość dusić na wolnym ogniu.

Pół cukini zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej i dodać do rondla z gulaszem, zamieszać i zagotować.
Jesienny gulasz wołowy z dynią i cukinią
Mięso wołowe u mnie rostbef pokroić w grubą kostkę.
Jesienny gulasz wołowy z dynią i cukinią
Cebulę obrać, umyć, posiekać w drobną kostkę i usmażyć na rozgrzanym oleju. Następnie dodać mięso.
Jesienny gulasz wołowy z dynią i cukinią
Do obsmażonego mięsa dolać trochę bulionu i dusić pod przykryciem 15 minut.
Jesienny gulasz wołowy z dynią i cukinią
Dodać dynię pokrojoną w kostkę i dusić kolejne 10 minut.