Sposób przygotowania:
Jesienny gulasz wołowy z dynią i cukinią
Cebulę obrać, umyć, posiekać w drobną kostkę i usmażyć na rozgrzanym oleju. Następnie dodać mięso pokrojone w grubą kostkę i obsmażyć na dużym ogniu. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, liść laurowy i kminek. Do obsmażonego mięsa dolać trochę bulionu i dusić pod przykryciem 15 minut.
Dolać kolejną porcję bulionu, aby mięso było nim przykryte i dusić około 30 minut na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
Dodać dynię pokrojoną w kostkę i dusić kolejne 10 minut. Jedną cukinię pokroić w plasterki i dodać do rondla z mięsem.
Doprawić do smaku papryką słodką i ostrą, pieprzem i solą. Ewentualnie dolać nieco bulionu lub wody i całość dusić na wolnym ogniu.
Pół cukini zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej i dodać do rondla z gulaszem, zamieszać i zagotować.
Dolać kolejną porcję bulionu, aby mięso było nim przykryte i dusić około 30 minut na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
Dodać dynię pokrojoną w kostkę i dusić kolejne 10 minut. Jedną cukinię pokroić w plasterki i dodać do rondla z mięsem.
Doprawić do smaku papryką słodką i ostrą, pieprzem i solą. Ewentualnie dolać nieco bulionu lub wody i całość dusić na wolnym ogniu.
Pół cukini zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej i dodać do rondla z gulaszem, zamieszać i zagotować.