beetle

beetle

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

Książka Kucharska: Smaczne dania mięsne. Kuchnia domowa.

Gulasz wołowy w  wywarze piwnym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Jan Petelski, Kuchnia domowa, smaczne dania mięsne

Gulasz wołowy w  wywarze piwnym

Składniki:

Gulasz wołowy w  wywarze piwnym

 

  • 1  kg wołowiny bez kości,
  • pół kilo cebuli,
  • 2  łyżki przecieru pomidorowego,
  • 1  łyżka masła,
  • pół litra piwa jasnego,
  • sól, pieprz,
  • majeranek,
  • smalec do pieczenia

Sposób przygotowania:

Gulasz wołowy w  wywarze piwnym
Mięso opłukać i  pokrajać w  kostkę, smażyć na smalcu i  pokroić. Następnie mięso wyjąć, natomiast w  powstałym w  trakcie smażenia tłuszczu poddusić cebulę pokrojoną w  plastry.Mięso włożyć do garnka, dodać przecier pomidorowy, cebulę z  tłuszczem, wlać piwo, posypać majerankiem i  natką pietruszki, całość podgrzewać na małym ogniu przez ok. 3  godziny. Tak przygotowane mięso podawać z  ziemniakami lub z  pieczywem.