Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 314]

Gulasz wołowy z białą kapustą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Gulasz wołowy z białą kapustą to zupełnie inny gulasz - dodatek białej kapusty dodaje mu oryginalności i niepowtarzalnego smaku.

Gulasz wołowy z białą kapustą Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Gulasz wołowy z białą kapustą

 

  • 1,2 kg wołowiny (zrazowa górna)
  • tłuszcz do smażenia (masło klarowane)
  • 2 duże cebule (pokroić w kostkę)
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • główka kapusty stożkowej lub białej
  • 2 litry bulionu (wołowy)
  • 1 łyżeczka ostrej papryki (mielona)
  • trochę śmietany (do zabielenia sosu)
  • przyprawy: sól morska / pieprz

Sposób przygotowania:

Gulasz wołowy z białą kapustą
► Mięso wołowe umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na kawałki o wielkości 1 x 1 cm. W brytfannie rozgrzać tłuszcz i mięso smażyć partiami, aż przyklei się do dna, a płyn z mięsa całkowicie wyparuje. Wtenczas dodać i zeszklić cebulę, później dodać koncentrat pomidorowy i po krótkim smażeniu zdeglasować bulionem i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą morską i pieprzem i dusić jeszcze na małym ogniu przez około 10 minut.

► Kapustę stożkową lub białą (1 kg) oczyścić i poćwiartować. Wyciąć „ łodygę ” i pokroić na kawałki o wielkości 2 x 2 cm. Kapustę dodać do mięsa i odkrytą gotować na małym ogniu przez około 30 minut. Następnie gulasz przykryć i gotować jeszcze 30 - 40 minut. Jeśli trzeba to dolać trochę wody, aby uzyskać więcej sosu. Na koniec wlać trochę smietany i doprawić solą i papryką.
Gulasz wołowy z białą kapustą
Kapustę poćwiartować, wyciąć „ łodygę ” i pokroić na kawałki - dodać do mięsa i odkrytą gotować na małym ogniu.
Gulasz wołowy z białą kapustą
Po krótkim smażeniu zdeglasować bulionem i doprawić do smaku solą morską, pieprzem i dusić na małym ogniu.
Gulasz wołowy z białą kapustą
Później dodać koncentrat pomidorowy i krótko wszystko razem podsmażyć.
Gulasz wołowy z białą kapustą
W brytfannie rozgrzać tłuszcz i mięso smażyć partiami, aż przyklei się do dann - dodać i zeszklić cebulę.
Gulasz wołowy z białą kapustą
Mięso wołowe umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na kawałki o wielkości 1 x 1 cm.