Sposób przygotowania:
Peposo: Toskański gulasz wołowy w winie
► Wołowinę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w 4 cm. kostkę. W moździerzu rozgnieść i utrzeć sól morską, ziarna pieprzu i igiełki rozmarynu. Przygotowane kawałki mięsne obtoczyć w aromatycznej mieszance solnej.
► Następnie do dużego żeliwnego garnka wlać trochę oliwy z oliwek i ułożyć warstwę mięsa. Na mięsie rozdzielić czosnek i dodać liść laurowy. Następnie ułożyć kolejną warstwę mięsa i na wierzchu ponownie rozdzielić czosnek i położyć liść laurowy. Całość skropić pozostałą oliwą.
► Gdy wszystkie składniki zostaną zużyte, mięso zalać czerwonym winem i skropić pozostałą oliwę z oliwek. Ewentualnie wlać trochę wody, aby wszystko było dobrze przykryte.
► Garnek przykryć i umieścić w dolnej części piekarnika. Piekarnik rozgrzać do 200C / Termoobieg /, po osiągnięciu tej temperatury zredukować do 120C / Termoobieg /. Mięso powinno się dusić na małym ogniu przez co najmniej 6 godzin ( po 10 - 12 godzinach mięso będzie jeszcze lepsze ).
► Następnie do dużego żeliwnego garnka wlać trochę oliwy z oliwek i ułożyć warstwę mięsa. Na mięsie rozdzielić czosnek i dodać liść laurowy. Następnie ułożyć kolejną warstwę mięsa i na wierzchu ponownie rozdzielić czosnek i położyć liść laurowy. Całość skropić pozostałą oliwą.
► Gdy wszystkie składniki zostaną zużyte, mięso zalać czerwonym winem i skropić pozostałą oliwę z oliwek. Ewentualnie wlać trochę wody, aby wszystko było dobrze przykryte.
► Garnek przykryć i umieścić w dolnej części piekarnika. Piekarnik rozgrzać do 200C / Termoobieg /, po osiągnięciu tej temperatury zredukować do 120C / Termoobieg /. Mięso powinno się dusić na małym ogniu przez co najmniej 6 godzin ( po 10 - 12 godzinach mięso będzie jeszcze lepsze ).
biedroneczki
lukrowanepierniczki