Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 402]

Peposo: Toskański gulasz wołowy w winie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Efekt spowolnienia jest absolutnie niesamowity - ponieważ długi czas duszenia daje Peposo niewiarygodną intensywność smaku.

Peposo: Toskański gulasz wołowy w winie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Peposo: Toskański gulasz wołowy w winie

 

Sposób przygotowania:

Peposo: Toskański gulasz wołowy w winie
► Wołowinę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w 4 cm. kostkę. W moździerzu rozgnieść i utrzeć sól morską, ziarna pieprzu i igiełki rozmarynu. Przygotowane kawałki mięsne obtoczyć w aromatycznej mieszance solnej.

► Następnie do dużego żeliwnego garnka wlać trochę oliwy z oliwek i ułożyć warstwę mięsa. Na mięsie rozdzielić czosnek i dodać liść laurowy. Następnie ułożyć kolejną warstwę mięsa i na wierzchu ponownie rozdzielić czosnek i położyć liść laurowy. Całość skropić pozostałą oliwą.

► Gdy wszystkie składniki zostaną zużyte, mięso zalać czerwonym winem i skropić pozostałą oliwę z oliwek. Ewentualnie wlać trochę wody, aby wszystko było dobrze przykryte.

► Garnek przykryć i umieścić w dolnej części piekarnika. Piekarnik rozgrzać do 200C / Termoobieg /, po osiągnięciu tej temperatury zredukować do 120C / Termoobieg /. Mięso powinno się dusić na małym ogniu przez co najmniej 6 godzin ( po 10 - 12 godzinach mięso będzie jeszcze lepsze ).
Peposo: Toskański gulasz wołowy w winie
Piekarnik rozgrzać do 200C, po osiągnięciu tej temperatury zredukować do 120C i dusić na małym ogniu przez co najmniej 6 godzin.
Peposo: Toskański gulasz wołowy w winie
Garnek przykryć pokrywką i umieścić w dolnej jednej trzeciej piekarnika.
Peposo: Toskański gulasz wołowy w winie
Przyprawione kawałki mięsne ułożyć warstwami w żeliwnym garnka i zalać winem.
Peposo: Toskański gulasz wołowy w winie
Wołowinę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w 4 cm. kostkę.