Sposób przygotowania:
Gulasz wołowy z kluskami
Mięso bardzo dokładnie oczyścić i umyć. Osuszyć i pokroić w kostkę. Smalec rozgrzać na patelni i wrzucić mięso obsmażyć dobrze około 15 minut następnie doprawić sola, pieprzem dodać listki laurowe i ziele angielskie,cebulę i czosnek drobno pokrojoną. Podlać wodą ciepłą i dusić pod przykryciem około 140 minut często mieszając i podlewać wodą.
Doprawić. Ziemniaki przecisnąć przez praskę dodać mąkę i jajko wyroby ciasto i uformować kluseczki. Wrzucić do garnka z gulaszem i gotować jeszcze około 10 minut.
Doprawić. Ziemniaki przecisnąć przez praskę dodać mąkę i jajko wyroby ciasto i uformować kluseczki. Wrzucić do garnka z gulaszem i gotować jeszcze około 10 minut.