Sposób przygotowania:
Gulasz wołowy z knedelkami
Przygotowanie: Przygotować knedle; bułki pokroić w drobną kostkę.Jajka rozmącić z mlekiem,solą,pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej,zalać pokrojone bułki.Odstawić na pół godziny do spęcznienia. Cebulę pokroić w kostkę.Natkę umyć,osuszyć i posiekać.Boczek pokroić na małe kawałki,wysmażyć na suchej patelni.Dodać cebulę,poddusić.Ostudzić,wymieszać z natką i 2 łyżkami mąki.Dodać namoczone bułki,zagnieść na jednolitą masę.Odstawić na 3 godziny. Przygotować gulasz: mięso umyć,osuszyć,pokroić w kostkę.Obrać szalotki.Olej rozgrzać w rondlu,wrzucić mięso i szalotki.Podsmażyć mięso ze wszystkich stron na złoty kolor.Doprawić solą,pieprzem i papryką,oprószyć resztą mąki,następnie polać 4 szklankami wody,zagotować.Dusić 1 godzinę. Cukinię i pomidory oczyścić.Umyć i pokroić na małe kawałki.Dodać do gulaszu 15 minut przed końcem duszenia.Ser pokroić,rozprowadzić w gulaszu. Zwilżonymi rękami uformować z masy chlebowej 12 knedli.Włożyć do osolonego wrzątku,gotować 15 minut,nie dopuszczając do silnego wrzenia.Gulasz i knedle przełożyć na talerze.