Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 179]

Gulasz z cieciorką i dynią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bezmięsny gulasz cieciorką, marchewką, selerem naciowym i dynią. Idealny na jesienne słoty - dobrze rozgrzewa. Można go podawać z makaronem, kaszą, ziemniakami lub pieczywem.

Gulasz z cieciorką i dynią Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Gulasz z cieciorką i dynią

 

  • 1 szklanka cieciorki
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 4-5 łodyg selera naciowego
  • ok. 300 g dyni (ważona ze skórką)
  • krojone pomidory w puszce
  • 1 szklanka bulionu (może być z kostki)
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka cząbru
  • szczypta chili
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • pieprz, sól
  • oliwa do smażenia
  • natka pietruszki
  • liść laurowy, kminek

Sposób przygotowania:

Gulasz z cieciorką i dynią
Przygotowanie ciecierzycy należy zacząć dzień wcześniej. Najpierw trzeba opłukać ją pod bieżącą wodą i zalać wrzątkiem na 15 min. Następnie po 15 min. odcedzić, zalać zimną wodą oraz dodać liść laurowy oraz kminek. Pozostawić na całą noc.

Następnego dnia cieciorkę gotować do miękkości w wodzie, której się moczyła, po czym odcedzić. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę, do zeszklenia.

Dodać umytą marchewkę, pokrojoną w cienkie plasterki oraz selera naciowego, pokrojonego w kostkę. Na końcu dodać ugotowaną cieciorkę.

Zalać bulionem. Dusić ok. 10 min., po czym dodać pomidory w puszce i przyprawić cząbrem, słodką papryką mieloną, cukrem, curry, imbirem oraz papryką chili. Dynię obrać ze skórki, oczyścić wewnątrz, pokroić w kostkę i wrzucić do gulaszu. Przyprawić pieprzem i solą. Gulasz dusić pod przykryciem aż warzywa będą miękkie.

Gotowy gulasz podawać z makaronem razowy, kaszą, ziemniakami lub pieczywem. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.  
Gulasz z cieciorką i dynią