Sposób przygotowania:
Gulasz z cieciorką i dynią
Przygotowanie ciecierzycy należy zacząć dzień wcześniej. Najpierw trzeba opłukać ją pod bieżącą wodą i zalać wrzątkiem na 15 min. Następnie po 15 min. odcedzić, zalać zimną wodą oraz dodać liść laurowy oraz kminek. Pozostawić na całą noc.
Następnego dnia cieciorkę gotować do miękkości w wodzie, której się moczyła, po czym odcedzić. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę, do zeszklenia.
Dodać umytą marchewkę, pokrojoną w cienkie plasterki oraz selera naciowego, pokrojonego w kostkę. Na końcu dodać ugotowaną cieciorkę.
Zalać bulionem. Dusić ok. 10 min., po czym dodać pomidory w puszce i przyprawić cząbrem, słodką papryką mieloną, cukrem, curry, imbirem oraz papryką chili. Dynię obrać ze skórki, oczyścić wewnątrz, pokroić w kostkę i wrzucić do gulaszu. Przyprawić pieprzem i solą. Gulasz dusić pod przykryciem aż warzywa będą miękkie.
Gotowy gulasz podawać z makaronem razowy, kaszą, ziemniakami lub pieczywem. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Następnego dnia cieciorkę gotować do miękkości w wodzie, której się moczyła, po czym odcedzić. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę, do zeszklenia.
Dodać umytą marchewkę, pokrojoną w cienkie plasterki oraz selera naciowego, pokrojonego w kostkę. Na końcu dodać ugotowaną cieciorkę.
Zalać bulionem. Dusić ok. 10 min., po czym dodać pomidory w puszce i przyprawić cząbrem, słodką papryką mieloną, cukrem, curry, imbirem oraz papryką chili. Dynię obrać ze skórki, oczyścić wewnątrz, pokroić w kostkę i wrzucić do gulaszu. Przyprawić pieprzem i solą. Gulasz dusić pod przykryciem aż warzywa będą miękkie.
Gotowy gulasz podawać z makaronem razowy, kaszą, ziemniakami lub pieczywem. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.