Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Gulasz z cukinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszny gulasz z wieprzowej szynki z dodatkiem cebuli, tartej świeżej cukinii i papryczki chili... Smaczna propozycja na obiad:)

Gulasz z cukinią

Składniki:

Gulasz z cukinią

 

  • 1/2 kg wieprzowej szynki
  • 1 czubata łyżka pszennej mąki
  • 1 duża cebula
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1,5 szklanki tartej cukinii
  • olej do smażenia
  • 1 czubata łyżka słodkiej mielonej papryki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Gulasz z cukinią

Etap 1

Gulasz z cukinią
Pokrojone w kostkę mięso obtoczone w mące.

Mięso pokroić w niezbyt dużą kostkę, obtoczyć w mące.

Etap 2

Gulasz z cukinią
Pokrojona w piórka cebula i posiekany czosnek i chili.

Cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać, papryczkę pokroić w bardzo drobną kosteczkę (bez pestek).

Etap 3

Gulasz z cukinią
Obrana i starta na tarce o dużych oczkach cukinia.

Cukinię obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (ma jej być ok. 1,5 szklanki).

Etap 4

Gulasz z cukinią
Mięso zrumienione na rozgrzanym na patelni oleju.

Na patelni rozgrzać trochę oleju, zrumienić na nim mięso.

Etap 5

Gulasz z cukinią

Do mięsa dodać cebulę, czosnek i papryczkę, smażyć, aż cebula się zeszkli.

Etap 6

Gulasz z cukinią

Dodać mieloną paprykę, sól i pieprz, wymieszać.

Etap 7

Gulasz z cukinią

Dodać startą cukinię. Smażyć dalej, aż cukinia się zeszkli.

Etap 8

Gulasz z cukinią

Wlać ok. 3 szklanki wody. Dusić pod przykryciem na średnim ogniu ok. 40 minut ( w tym czasie sos powinien zgęstnieć). W razie potrzeby doprawić do smaku jeszcze odrobiną soli.