Sposób przygotowania:
Zapiekany gulasz z kurczaka i cukinii
Z cukinii odciąć obydwa końce (2 ok. 10 cm kawałki). Delikatnie ściąć spód, żeby kawałki cukinii stabilnie stały. Resztę cukinii wykorzystać do innej potrawy. Kawałki cukinii wydrążyć w środku, pozostawiając ok. 0,5 cm grubości brzeg i dno o grubości ok. 1,5 cm. Pestki wyrzucić (są twarde). Miąższ z jednej części pokroić na małe kawałki (z drugiej części wykorzystać inaczej). Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, papryczkę chili pokroić w bardzo małą kostkę (bez pestek). Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić do niego cebulę, czosnek i papryczkę, lekko zrumienić. Dodać pokrojony miąższ z cukinii. Wymieszać i smażyć razem ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Usmażoną cukinię przełożyć do miseczki. Mięso pokroić w niezbyt dużą kostkę. Obtoczyć je dokładnie w mące (ok. 3 łyżki). Na patelnię po smażeniu cukinii wlać olej (ok. 2-3 łyżki) i rozgrzać go. Na patelnię wrzucić mięso. Smażyć, mieszając od czasu do czasu, aż mięso się lekko zrumieni. Do mięsa dodać usmażoną cukinię. Wymieszać, dodać przyprawy. Wlać 1,5 szklanki wody. Wymieszać. Gotować na średnim ogniu bez przykrycia ok. 10 minut. Po tym czasie gulasz rozłożyć do dwóch wydrążonych kawałków cukinii. Ułożyć je w naczyniu do zapiekania. Zapiekać w 180 stopniach przez ok. 40 minut. Po tym czasie każdą porcję gulaszu posypać pokruszonym serem. Zapiekać kolejne 10 minut. Można podawać posypany posiekanym szczypiorkiem.
Cukiereczek13
dża
Beatris