Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Zapiekany gulasz z kurczaka i cukinii

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Gulasz z kurczaka i cukinii zapieczony z serem pleśniowym w cukiniowych miseczkach.

Zapiekany gulasz z kurczaka i cukinii Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekany gulasz z kurczaka i cukinii

 

  • 1 bardzo duża cukinia
  • 1 cebula
  • 1 papryczka chili
  • 4 duże ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • 1 mała podwójna pierś z kurczaka
  • mąka pszenna do obtoczenia
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 30 g sera rokpol

Sposób przygotowania:

Zapiekany gulasz z kurczaka i cukinii
Z cukinii odciąć obydwa końce (2 ok. 10 cm kawałki). Delikatnie ściąć spód, żeby kawałki cukinii stabilnie stały. Resztę cukinii wykorzystać do innej potrawy. Kawałki cukinii wydrążyć w środku, pozostawiając ok. 0,5 cm grubości brzeg i dno o grubości ok. 1,5 cm. Pestki wyrzucić (są twarde). Miąższ z jednej części pokroić na małe kawałki (z drugiej części wykorzystać inaczej). Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, papryczkę chili pokroić w bardzo małą kostkę (bez pestek). Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić do niego cebulę, czosnek i papryczkę, lekko zrumienić. Dodać pokrojony miąższ z cukinii. Wymieszać i smażyć razem ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Usmażoną cukinię przełożyć do miseczki. Mięso pokroić w niezbyt dużą kostkę. Obtoczyć je dokładnie w mące (ok. 3 łyżki). Na patelnię po smażeniu cukinii wlać olej (ok. 2-3 łyżki) i rozgrzać go. Na patelnię wrzucić mięso. Smażyć, mieszając od czasu do czasu, aż mięso się lekko zrumieni. Do mięsa dodać usmażoną cukinię. Wymieszać, dodać przyprawy. Wlać 1,5 szklanki wody. Wymieszać. Gotować na średnim ogniu bez przykrycia ok. 10 minut. Po tym czasie gulasz rozłożyć do dwóch wydrążonych kawałków cukinii. Ułożyć je w naczyniu do zapiekania. Zapiekać w 180 stopniach przez ok. 40 minut. Po tym czasie każdą porcję gulaszu posypać pokruszonym serem. Zapiekać kolejne 10 minut. Można podawać posypany posiekanym szczypiorkiem.
Zapiekany gulasz z kurczaka i cukinii
Mocno wydrążone końce bardzo dużej cukinii.
Zapiekany gulasz z kurczaka i cukinii
Miąższ z cukinii usmażony z cebulą czosnkiem i papryczką chili.
Zapiekany gulasz z kurczaka i cukinii
Zrumienione mięso z usmażoną cukinią i przyprawami.
Zapiekany gulasz z kurczaka i cukinii
Gulasz przełożony do wydrążonej cukinii gotowy do zapiekania.