krzyssiu_o1995

krzyssiu_o1995

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 348]

Gulasz z fasoli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Przepis na pyszny gulasz z fasoli

Gulasz z fasoli

Składniki:

Gulasz z fasoli

 

  • 1 kg fasoli
  • 2-3 pomidory
  • 1/2 kg wiejskiej kiełbasy( można dać usmażone mięso zamiast kiełbasy)
  • 2 lub 3 cebule
  • kilka ząbków czosnku
  • 1 czubata łyżka tłuszczu
  • 1 łyżka czerwonej słodkiej papryki w proszku
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Gulasz z fasoli
Przyrządzamy w następujący sposób
Fasolę myjemy i moczymy w wodzie (najlepiej przez całą noc). Cebulę kroimy na kostkę. Do garnka wkładamy tłuszcz, dodajemy cebulę i czosnek, podsmażamy na złoty kolor. Wsypujemy czerwoną paprykę, wszystko dokładnie mieszamy, lekko podgrzewając dolewamy pół litra wody. Następnie fasolę odcedzamy i dodajemy do cebuli z papryką razem z pokrojonymi pomidorami. Dolewamy wody,(tyle żeby przykryła fasolę) i gotujemy do miękkości na dość małym ogniu. W trakcie gotowania często mieszamy, dodajemy sól do smaku i uzupełniamy wyparowaną wodę. Pokrojąną i obraną ze skórki kiełbasę dodajemy, gdy fasola jest już prawie miękka. Nie należy dodawać zbyt dużo wody, gdyż danie powinno być dość gęste.
Całość można też uzupełnić innymi warzywami np. marchew, pietruszka, kukurydza. Dla urozmaicenia potrawy można dodać trochę przecieru pomidorowego. Naprawdę pycha.