szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 221]

Gulasz z groszkiem i marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo lubię zielony groszek, dlatego dodałam go do tego gulaszu. Gulasz okazał się bardzo dobry w smaku i do tego super prezentował się na stole.

Gulasz z groszkiem i marchewką

Składniki:

Gulasz z groszkiem i marchewką

 

  • 1 kg. szynki
  • 40 dag. pieczarek
  • 2 czerwone papryki
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  • 1/2 opakowanie mrożonego groszku z marchewką
  • 1 łyżeczka czubrycy czerwonej
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka wegety
  • 3 łyżki olej
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Gulasz z groszkiem i marchewką

Przygotowanie do duszenia

Gulasz z groszkiem i marchewką
Składniki przygotowane do dalszego duszenia

Mięso umyć, oczyścić z błon i pokroić w kostkę. Czubrycę, słodką i ostrą papryką, wymieszać z olejem, nasmarować marynatą mięso i odstawić na co najmniej godzinę do lodówki.

Rozgrzać patelnię i przełożyć na nią kawałki szynki wraz z olejem z marynaty. Obsmażyć mięso na dużym ogniu, aż się ładnie zrumieni. Następnie przełożyć do garnka. Pieczarki oczyścić i obrać.

Pokroić na ćwiartki i przesmażyć na tej samej patelni co wcześniej mięso. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do garnka z mięsem. Cebulę obrać, pokroić w piórka, a paprykę na większe kawałki i wszystko dodać do garnka.

Wykończenie potrawy

Dolać do garnka wody, tak na 2-3 cm jego wysokości. Dodać wegetę i liść laurowy. Garnek przykryć pokrywką i dusić wszystko przez ok. 30 minut.

Co jakiś czas należy sprawdzić czy nie należy dolać wody. Pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i groszek z marchewką.

Dusić jeszcze ok. 10 minut, aż groszek i marchewka zmiękną. Doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem.

Najlepiej podawać z kaszą lub ryżem.