Sposób przygotowania:
Gulasz z groszkiem i marchewkąPrzygotowanie do duszenia
Mięso umyć, oczyścić z błon i pokroić w kostkę. Czubrycę, słodką i ostrą papryką, wymieszać z olejem, nasmarować marynatą mięso i odstawić na co najmniej godzinę do lodówki.
Rozgrzać patelnię i przełożyć na nią kawałki szynki wraz z olejem z marynaty. Obsmażyć mięso na dużym ogniu, aż się ładnie zrumieni. Następnie przełożyć do garnka. Pieczarki oczyścić i obrać.
Pokroić na ćwiartki i przesmażyć na tej samej patelni co wcześniej mięso. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do garnka z mięsem. Cebulę obrać, pokroić w piórka, a paprykę na większe kawałki i wszystko dodać do garnka.
Wykończenie potrawy
Dolać do garnka wody, tak na 2-3 cm jego wysokości. Dodać wegetę i liść laurowy. Garnek przykryć pokrywką i dusić wszystko przez ok. 30 minut.
Co jakiś czas należy sprawdzić czy nie należy dolać wody. Pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i groszek z marchewką.
Dusić jeszcze ok. 10 minut, aż groszek i marchewka zmiękną. Doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem.
Najlepiej podawać z kaszą lub ryżem.