Sposób przygotowania:
Kremowy gulasz z koperkiem
Kroimy cebulę w krążki lub kosteczkę, a mięso w kostkę lub większe płaskie kawałki. Marchewkę kroimy w małe kawałki lub krążki, wrzucamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy ok.pół litra wody i stawiamy na malutkim płomieniu (ja używam specjalnej płytki zapobiegającej przypaleniu) dorzucamy ziarna pieprzu, listek laurowy, czosnek posiekany w kosteczkę. Cebulę szklimy na łyżce masła i dorzucamy do reszty, przykrywamy i gotujemy powolutku. W międzyczasie pokrojone mięso posypujemy majerankiem, obtaczamy w mące i obsmażamy krótko aby się lekko zrumieniło, solimy na patelni, przekładamy do bulionu z warzywami i dusimy wszystko ok. godziny, aż mięso zmięknie. W razie potrzeby uzupełniamy wodą. Na koniec gotowania dorzucamy groszek, śmietankę łączymy z łyżką mąki i zagęszczamy całość. Doprawiamy sosem sojowym i octem, ewentualnie solą. Danie jest gotowe kiedy sos zgęsnieje. Na sam koniec dodajemy 2 łyżki posiekanego koperku. Ja podałam gulasz z kaszą gryczaną niepaloną, polecam ten zdrowy dodatek. Smacznego.
zbysiowa