zufikowo

zufikowo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Kremowy gulasz z koperkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Proste i smaczne danie jednogarnkowe.Bazą było mięso od szynki, kruche i delikatne, dla koloru dodałam marchewkę, groszek, no i sporo koperku do smaku.

Kremowy gulasz z koperkiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kremowy gulasz z koperkiem

 

  • 800 g mięsa ( szynki)
  • 2 średnie marchewki
  • spora garść zieloneo groszku ( użyłam mrożony, tu nie polecam z puszki)
  • 1 duża cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego łagodnego
  • 1 łyżeczka octu balsamico
  • 1 łyżeczka pieprzu w ziarnach
  • 2 listki laurowe
  • 2-3 listki selera
  • majeranek suszony
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • mąka 2-3 łyżki
  • 100 ml śmietanki 30 %
  • sól do smaku
  • masło klarowane lub olej do smażenia

 

  • patelnia, naczynie żaroodporne z przykryciem

Sposób przygotowania:

Kremowy gulasz z koperkiem
Kroimy cebulę w krążki lub kosteczkę, a mięso w kostkę lub większe płaskie kawałki. Marchewkę kroimy w małe kawałki lub krążki, wrzucamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy ok.pół litra wody i stawiamy na malutkim płomieniu (ja używam specjalnej płytki zapobiegającej przypaleniu) dorzucamy ziarna pieprzu, listek laurowy, czosnek posiekany w kosteczkę. Cebulę szklimy na łyżce masła i dorzucamy do reszty, przykrywamy i gotujemy powolutku. W międzyczasie pokrojone mięso posypujemy majerankiem, obtaczamy w mące i obsmażamy krótko aby się lekko zrumieniło, solimy na patelni, przekładamy do bulionu z warzywami i dusimy wszystko ok. godziny, aż mięso zmięknie. W razie potrzeby uzupełniamy wodą. Na koniec gotowania dorzucamy groszek, śmietankę łączymy z łyżką mąki i zagęszczamy całość. Doprawiamy sosem sojowym i octem, ewentualnie solą. Danie jest gotowe kiedy sos zgęsnieje. Na sam koniec dodajemy 2 łyżki posiekanego koperku. Ja podałam gulasz z kaszą gryczaną niepaloną, polecam ten zdrowy dodatek. Smacznego.
Kremowy gulasz z koperkiem
Gotujemy mięso z warzywami a groszek dodajemy na sam koniec