Sposób przygotowania:
Dalmatyński gulasz z indyka
Mięso opłukałam, osuszyłam papierowym ręcznikiem i pokroiłam w mniej więcej jednakowe kawałki. Oprószyłam solą, pieprzem i dość obficie ziołami dalmatyńskimi. W rondelku rozgrzałam olej, wrzuciłam mięso i obsmażyłam je. W międzyczasie obrałam i opłukałam marchewkę, pokroiłam ją wzdłuż na pół, a następnie na dość grube plasterki. Dodałam do mięsa i smażyłam jeszcze chwilkę, aż zwiotczała. Dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek i zalałam gorącym bulionem. Gotowałam na wolnym ogniu, a kiedy marchew zaczęła mięknąć, wrzuciłam zamrożony groszek. Kiedy mięsko i warzywa były wystarczająco miękkie, zagęściłam sos mąką rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody.
Editha
edytaha
Miło mi :)
rozmarzona.marzena
edytaha
Zioła dalmatyńskie to gotowa mieszanka firmy Kotanyi. W jej skład wchodzą: oregano, bazylia, majeranek, rozmaryn, cząber, tymianek i szałwia.