Sposób przygotowania:
Gulasz z grzybami suszonymi Dorci
Grzyby umyć, namoczyć najlepiej na cala noc, odcedzić wody nie wylewać. Mięso gulaszowe umyć, osuszyć, posolić, popieprzyć polać 2 łyżkami oliwy i zostawić na godzinę, aby przeszło smakiem przypraw. Na patelnie wrzucić mięso podsmażyć chwilę, aby się podrumieniło, cebule pokroić w kostkę, dodać do mięsa, razem podsmażyć jeszcze 5 minut, dorzucić grzyby dolać wodę z moczenia grzybów i gotować ok 1h w razie potrzeby uzupełniać ilość wody. Gdy wszystko jest miękkie dodajemy słodka śmietanę mieszamy, ew. doprawiamy jeszcze do smaku i smacznego. Można tu dodać inne przyprawy np majeranek, liść laurowy lub ziele ale potrawa jest tak aromatyczna że uważałam to za zbędne. Ja to podałam ze szwajcarskimi plackami, które udekorowałam kleksem kwaśnej śmietany.