kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Gulasz z indyka z kurkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Przedstawiam lekką i pyszną propozycję na obiad z duszonego mięsa indyczego z kurkami i cebulką. W towarzystwie kaszy gryczanej i kiszonych ogórków jest po prostu wyborny.

Gulasz z indyka z kurkami

Składniki:

Gulasz z indyka z kurkami

podstawowe

Sposób przygotowania:

Gulasz z indyka z kurkami
Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w nieduże kawałki. Obtaczamy w mieszance przypraw.

Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i przesmażamy mięso z przyprawami. Dodajemy łyżkę mąki pszennej a następnie poszatkowane w piórka cebule i czosnek posiekany w cienkie plasterki.

Przesmażamy razem kilka minut a następnie podlewamy bulionem.

Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem około 30 minut. Kurki oczyszczamy lub szybko myjemy zimną wodą.

Większe rozkrawamy na pół. Grzyby dodajemy do gulaszu i kontynuujemy duszenie jeszcze przez 10-12 minut. W razie potrzeby doprawiamy użytymi wcześniej przyprawami.

Serwujemy z kaszą gryczaną i kiszonymi ogórkami. 

Tagi:

mięso danie