misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Gulasz z kaszą i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszny gulasz z grzybowym akcentem. Doskonały pomysł na syty i bardzo aromatyczny obiad dla całej rodziny.

Gulasz z kaszą i grzybami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gulasz z kaszą i grzybami

 

  • Składniki
  • 600 g karkówki bez kości
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • kilka kapeluszy prawdziwków ( u mnie mrożone )
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • pieprz kolorowy, papryka słodka, szczypta ostrej, oregano, zioła prowansalskie, bazylia, pieprz ziołowy, szczypta
  • 1 ząbek czosnku najlepiej polski
  • olej do smażenia
  • woda
  • 100 g kaszy perłowej

Sposób przygotowania:

Gulasz z kaszą i grzybami
Karkówkę kroimy w kostkę. Marchewki obieramy dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebule pozbawiamy wierzchniej warstwy, myjemy i kroimy w paski.



Na gorącą patelnię wlewamy olej i po chwili wrzucamy pokrojoną cebulę i przesmażamy ją. Pod koniec przesmażania cebuli wrzucamy marchewkę, która ma się troszkę obsmażyć oraz czosnek.

Następnie zdejmujemy wszystko z patelni do osobnej miseczki, a na patelnię wlewamy trochę oleju i smażymy na nim karkówkę. Kiedy mięso, będzie miało śliczny brązowy kolor wrzucamy do niego przesmażoną marchew oraz cebulę  z czosnkiem, dodajemy przyprawy, posypujemy całość mąką i przez chwilę smażymy.

Następnie na patelnię wlewamy około dwie szklanki wody i dokładnie mieszamy, aby to co przykleiło się do dna patelni mogło się od niego odkleić. Po czym dolewamy tyle wody, by wszystko co jest na patelni mogło swobodnie pływać.

Całość gotujemy na mocnym ogniu, aż woda zredukuje się o połowę. Gdy to nastąpi ponownie dolewamy wodę i wrzucamy kilka prawdziwków i czekamy, aż się zagotuje i umniejszamy gaz tak, by zawartość patelni powoli się gotowała.

Gdy mięso będzie miękkie dolewamy na patelnię szklankę wody i wsypujemy kaszę i dokładnie mieszamy. Do momentu, aż całość nie zacznie się ponownie gotować mieszamy non stop, a po zagotowaniu mieszamy co jakiś czas.



Po ugotowaniu się kaszy gulasz jest gotowy.
Gulasz z kaszą i grzybami
Marchew należy obrać a cebulę pozbawić wierzchniej warstwy
Gulasz z kaszą i grzybami
Karkówkę bez kości należy pokroić w kostkę
Gulasz z kaszą i grzybami
Do przesmażonego mięsa wrzucamy przesmażoną wcześniej marchew i cebulę
Gulasz z kaszą i grzybami
Do gulaszu dodajemy kilka kapeluszy prawdziwków