czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Gulasz z kluseczkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Zwykły gulasz z dodatkiem kluseczek jest bardzo sycący, to idealna propozycja na jesienny obiad dla całej rodziny.

Gulasz z kluseczkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Gulasz z kluseczkami

 

  • Składniki:
  • 1 kg mięsa gulaszowego,
  • czerwona papryka,
  • zielona papryka,
  • 2 cebule,
  • 6 łyżek ketchupu ziołowego,
  • sól, pieprz,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • szczypta kminku,
  • olej do smażenia.

 

Sposób przygotowania:

Gulasz z kluseczkami
1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kosteczkę. Podsmażyć na kilku łyżkach oleju. Podlać 2 szklankami wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu około 50 minut, w razie potrzeby podlewać wodą. Cebule obrać, pokroić w kosteczkę. papryki umyć, oczyścić i pokroić w paseczki. Dodać do mięsa, wraz z ketchupem, doprawić solą, pieprzem, papryką i kminkiem. Dusić jeszcze 20 minut. 2. Mąkę przesiać, dodać sól. Zrobić dołeczek, wbić jajko i wlać trochę wody, wymieszać końcówką noża. Zagnieść ciasto, dolać tyle wody, by ciasto było gładkie i elastyczne. Odrywać małe porcje ciasta tworząc malutkie kluseczki. Wrzucać porcajmi na osolony wrzątek. Gotować około 1 minuty od momentu wypłynięcia. Odcedzić i dodać do gulaszu.
Gulasz z kluseczkami
Mięso dusimy 50 minut, dodać cebulę i papryki