Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Chorwacki gulasz z kluseczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Klasyczne danie chorwackie. Gulasz z kluseczkami gnocchi (njoki). Poznane w najmniejszym mieście świata - Humie.

Chorwacki gulasz z kluseczkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chorwacki gulasz z kluseczkami

 

  • 60 - 70 dag jagnięciny (może być inne mięso, wtedy proces gotowania będzie krótszy)
  • marchewka
  • duża cebula
  • liść laurowy, 2 - 3 ziarna ziela angielskiego pół łyżeczki ziaren pieprzu
  • 3 - 4 ząbki czosnku
  • 3 - 4 łyżki oliwy
  • łyżka słodkiej papryki
  • puszka pomidorów w zalewie
  • duży pęczek natki
  • sól, pieprz - do smaku
  • Gnocchi - opakowanie 600 g
  • Marynata do jagnięciny (wieprzowiny nie trzeba marynować):
  • łyżeczka suszonego rozmarynu
  • sok z połowy cytryny
  • skórka starta z połowy cytryny

Sposób przygotowania:

Chorwacki gulasz z kluseczkami
Jagnięcinę umyj,osusz i pokrój w kostkę. Przygotuj marynatę: rozmaryn utrzyj w moździerzu, wymieszaj z sokiem i skórką z cytryny. Natrzyj mięso dokładnie i odstaw do lodówki na 2 godziny. Marchew i cebulę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Zeszklij na łyżce oliwy. Odsuń warzywa na bok patelni, dolej resztę oliwy i włóż mięso. Obsmaż na mocnym ogniu ze wszystkich stron. Wymieszaj z warzywami, dołóż zgnieciony i posiekany czosnek, wlej pół szklanki wody, dodaj przyprawy i duś pod przykryciem na małym ogniu 1,5 - 2 godzin. (Jeżeli robisz gulasz z wieprzowiny - odpowiednio krócej). Kiedy mięso będzie miękkie, odparuj nadmiar płynu, włóż pomidory z puszki wraz z zalewą. Kiedy się zagotuje dodaj czubatą łyżkę słodkiej papryki, wymieszaj dokładnie i duś bez przykrycia, aż pomidory się rozpadną. Dodaj posiekaną natkę (dużo), wymieszaj i podawaj z ugotowanymi wg przepisu na opakowaniu kluseczkami.
Chorwacki gulasz z kluseczkami
Jagnięcinę zamarynuj w tymianku i cytrynie.
Chorwacki gulasz z kluseczkami
Starte na grubej tarce warzywa zeszklij na oliwie.
Chorwacki gulasz z kluseczkami
Dodaj zamarynowane mięso i dobrze obsmaż.
Chorwacki gulasz z kluseczkami
Jeszcze tylko pomidory, słodka papryka i Chorwacja na talerzu!