Sposób przygotowania:
Chorwacki gulasz z kluseczkami
Jagnięcinę umyj,osusz i pokrój w kostkę. Przygotuj marynatę: rozmaryn utrzyj w moździerzu, wymieszaj z sokiem i skórką z cytryny. Natrzyj mięso dokładnie i odstaw do lodówki na 2 godziny. Marchew i cebulę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Zeszklij na łyżce oliwy. Odsuń warzywa na bok patelni, dolej resztę oliwy i włóż mięso. Obsmaż na mocnym ogniu ze wszystkich stron. Wymieszaj z warzywami, dołóż zgnieciony i posiekany czosnek, wlej pół szklanki wody, dodaj przyprawy i duś pod przykryciem na małym ogniu 1,5 - 2 godzin. (Jeżeli robisz gulasz z wieprzowiny - odpowiednio krócej). Kiedy mięso będzie miękkie, odparuj nadmiar płynu, włóż pomidory z puszki wraz z zalewą. Kiedy się zagotuje dodaj czubatą łyżkę słodkiej papryki, wymieszaj dokładnie i duś bez przykrycia, aż pomidory się rozpadną. Dodaj posiekaną natkę (dużo), wymieszaj i podawaj z ugotowanymi wg przepisu na opakowaniu kluseczkami.