Sposób przygotowania:
Bogracz wieprzowy z kluseczkami
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki smalcu lub oleju , dodajemy posiekaną w kostkę cebulkę i 2 łyżeczki papryki czerwonej , podsmażamy na małym ogniu tak aby papryka się nie przypaliła . Dodajemy umyte i pokrojone w kostkę mięso i jeszcze około 2 -3 minuty dusimy na patelni. Następnie przekładamy do garnka i dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidory , zmiażdżony czosnek , marchew i pietruszkę oraz ogórek , pokrojony . Dusimy dodając małą ilość wody tak aby się nie przypaliło a wszystko ładnie zmiękło . Gdy mięso oraz warzywa są już miękkie dodajemy zacierkę oraz odrobinę wody i jeszcze chwile dusimy , gdy wszytko będzie odpowiedniej miękkie doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem można dosypać także 1 łyżeczkę przyprawy do gulaszu .